2021-09-06 1831 瀏覽
今日又黎左呢間隱世餐廳😛私心推介 (其實已經係第三次黎🤣)位於鏞記大廈6-7樓既The Town,一般街客都應該唔會識黎😂因爲佢門口係有個For Members Only既牌,但其實一般大眾都可以book到位㗎😜呢度真係好岩平時中環返工,要同老細/客人食business lunch但又怕太貴既人。因為呢度環境超好,人又唔多,食物質素好ok,最重要係三百蚊一位左右埋到單!先睇下餐廳環境,裝修新淨舒服企理!補充多句,6樓係食set lunch,7樓係一枱枱飲茶,逐道菜一位位咁上 (呢度係6樓)。野食方面,今次食左set lunch~日式set lunch: 日式set lunch 次次去個組合都有啲唔同,上次食係麻醬烏冬配和牛,今次就係照燒汁吉列豬扒蛋飯,配麻醬豆腐沙津,小食就係炸麻薯芝士球同雞骨腸。當然仲有麵豉湯啦~ 賣相夠哂豐富之餘,味道好唔錯。其中個炸麻薯芝士球係流心既,雞骨腸就正常~反而豆腐沙津又幾開胃!因為佢加左啲海澡落去,令到整個沙津口感好豐富!至於主食,豬扒夠大塊炸得岩岩好,唔會好厚炸粉,而且個蛋既份量唔會太多太厚or過熟。加上照燒汁,紫菜同木魚花做點綴,成個飯個口味配撘就出
今日又黎左呢間隱世餐廳😛私心推介 (其實已經係第三次黎🤣)
先睇下餐廳環境,裝修新淨舒服企理!

野食方面,今次食左set lunch~
賣相夠哂豐富之餘,味道好唔錯。其中個炸麻薯芝士球係流心既,雞骨腸就正常~反而豆腐沙津又幾開胃!因為佢加左啲海澡落去,令到整個沙津口感好豐富!至於主食,豬扒夠大塊炸得岩岩好,唔會好厚炸粉,而且個蛋既份量唔會太多太厚or過熟。加上照燒汁,紫菜同木魚花做點綴,成個飯個口味配撘就出其地好!P.s. 上次個日式lunch set我都好懷念!
日式Set  Lunch

點心set lunch: 呢個係The Town既列牌菜,第一次去食既,必試點心餐!前菜有分別一件燒賣,蝦蛟春卷同一碗湯。雖然蝦餃燒賣都係正常水準,不過春卷就炸得好熱好燙心!而且個湯都係冇味精既自家靚湯!但重點都唔係呢啲!重點係之後果碗龍躉湯烏冬!入面有四塊好厚實皮滑既大龍躉,加上芫荽,草菇,同濃濃既魚湯底,真係好夾好好食!麵質係有少少扁身既幼烏冬,有啲似上海麵既質感。份量亦都好夠一個成年男性食到飽!雖然我個人都麻麻地芫荽,不過呢個魚湯真係唔會好重芫荽味,好食到絕對會令人想encore!!
點心set  lunch  頭盤
龍躉烏冬

最後set lunch 都係有餐茶,不過冇影相~The Town真係食過三次,三次都覺得高質好食!我自己個人就中意食set lunch多過飲茶模式。價錢又平啲,如果share set既又多啲野食😆私心推薦呢間餐廳😋不過都係希望唔好咁多人知有呢個地方,等我繼續可以自私食,book位都易啲嘛🤪
(For reference: set lunch $560/2 pax. 上次7樓飲茶$1000/3 pax.)

日式Set  Lunch
點心set  lunch  頭盤