2021-10-10 182 瀏覽
三川居酒屋位於地庫,一個唔覺意行過,真係留意唔到佢嘅存在😂而居然係地庫都可以有咁多捧場客,證明呢間餐廳功力深厚,咁我哋當然要一戰,去試一試佢係龍定蟲喇!和風魚生沙律($98):新鮮沙律菜嘅爽脆配以柚子醋,味道好好,幾開胃😌再加上切成粒狀嘅魚生和三文魚籽和蟹籽帶嚟嘅咸鮮味道,輕輕中和番柚子醋嘅酸,正!壽司 :我哋都諗咗一陣,究竟叫魚生拼盤或散叫壽司呢?最後決定散叫,因為可以試多幾款呀嘛!以下幾款係我哋嘅誠意推介:大拖羅($80/件):本身以為無乜特別,本着試一試嘅心態放落口,點知食落無根,肥美😌 又切得厚,正!左口魚裙邊 (海鹽$22/件;火炙$26/件 ):無論係想品嘗左口魚嘅原汁原味或用火槍迫啲魚油出嚟都好,呢個都好好食,我哋唔建議沾豉油,以免蓋過魚油嘅香味(唔腥㗎,放心🤫)活赤貝 ($62/件):爽口彈牙!當然無得同omakase比喇。以貝類嚟講,如果唔新鮮,陣味真係冇得呃人(中過伏嘅就應該知我哋講乜🤣)我哋前前後後叫咗9款壽司,有邊款想知食評嘅,留言話俾我哋知喇!串燒 :活白鱔 ($88/串):呢個真係不得了,火候啱啱好,外脆內嫩,又肥美,真係要趁熱食🤤可以話係今晚嘅重點推介之一

壽司

串燒 :

厚燒牛舌($68/串):牛舌夠厚,爽滑彈牙,再加表面嘅黑椒帶嚟嘅香氣,正!

冷麵 :
五目茶冷麵($98):食完咁多油膩野,想去食返清淡少少?呢個冷麵幫到你!麵質好好,唔會痴埋一舊,口感同時好彈牙,呑完個口仲有陣陣茶香😂

總結,呢間餐廳唔平,不過而家食材質素和品質嚟講叫交足功課,最正係,佢哋服務好貼心,因為地方淺窄,每一台都有竹簾可以落下,以營造相對私人嘅感覺和氣氛,呢點值得一讚👍🏻