招聘中
月薪 (面議)
$16,000-$22,000
月薪 (面議)
2019-10-21 5087 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-秋天漸漸來到,又係食「秋刀魚」既時令季節!位於荔枝角既「鵜舞」就推出左秋刀嚐味盛宴 $1088/2人前,食物品項唔少,仲幾吸引添!店內就如居酒屋隔局,一到七點店內已座無虛席,可見餐廳人氣頗高的!秋刀魚刺身排到好似花形既秋刀魚刺身,食落無論魚香同魚脂香並重,我地兩個一食就心心眼搶住食,唔使蘸任何醬汁已經好好食(有薑茸提供)。蟹膏麵豉配新鮮蔬菜條呢個都係不得了,個蟹膏麵豉真係重口味得黎係勁香蟹膏味,份量又多,真係好想黎一碗白飯😆!由於比較重味,都貼心搭配左紅蘿蔔、青瓜、蘆筍、西芹等清甜多汁既蔬菜條黎蘸蟹膏食,平衡一下味蕾,感覺上無咁膩。現場生燒佐賀呼子魷魚配韓式紫菜即場用炭爐燒香魷魚,將紫菜熱一熱佢,再把魷魚包裹著一併享用,咀嚼中魷魚完全不韌,帶有鹹香既紫菜配上魷魚,估唔到咁夾!朴葉和牛燒呢款和牛燒係飛驒高山既特色傳統菜,加入味增和香菇等放在朴葉上用小炭爐烤熟;味增汁固然惹味,當中既和牛肉質軟嫩,牛味頗重的,好食!京都產賀茂茄子田樂燒茄子田樂燒面頭的醬汁主要以味增、清酒、味醂所調製,食落很惹味,茄子肉食落都嫩滑

秋刀魚刺身

秋刀魚刺身

現場生燒佐賀呼子魷魚配韓式紫菜

茄子田樂燒

京都產賀茂茄子田樂燒
茄子田樂燒面頭的醬汁主要以味增、清酒、味醂所調製,食落很惹味,茄子肉食落都嫩滑多汁。

蓑揚香串季節時令公魚
炸得脆卜卜不油膩的蓑揚香串,口感脆身,不過味道對比前幾道菜就較為淡口。

燒秋刀魚
由於燒秋刀魚都比較多骨,所以大部分都由咖哩人享用,佢就話燒得好香,不錯。

秋刀魚斧飯
這道菜店員會用計時器倒數半小時才能品嚐,其後店員會將秋刀魚拿出再把飯拌勻。白飯吸收了秋刀魚和配料的精華;食落小妹覺得有點似無咁濃味既味增拌飯,幾岩胃口。
茄子田樂燒
  • 秋刀嚐味盛宴