2021-09-16
係Openrice灣仔明閣page見到有個$760 Autumn Tasting Menu好抵,有6個courses, 即刻經OpenRice訂枱試下👍🏻👍🏻金沙酥炸廣島蠔併極品蜜汁叉燒⁃作為第一道菜,炸蠔外層加上鹹蛋黃,脆口內裡軟嫩,义燒肥瘦適中口感juicy,正👍🏻紅燒花膠蟹肉瑤柱羹⁃非常足料,每口湯羹之中都口感滿滿,鮮味十足星洲椰香虎蝦饅頭⁃呢道菜有小驚喜,虎蝦爽口配合椰香咖喱非常開胃,加個小小炸饅頭,炸得唔油之餘點埋椰香咖喱食,味道配合得非常好古法六頭鮑魚扣鵝掌⁃重頭戲鮑魚扣鵝掌,鮑魚非常入味鵝掌軟腍滑溜,好味😋頭抽蔥爆龍躉球⁃龍躉球肉質好灣好彈牙,配上頭抽好香,薦底嘅香蔥我都食晒上湯翠玉北菇雲腿⁃上湯配上冬菇翠玉瓜,清清地啱啱中和左之前餸菜嘅油膩感,清甜滋味。雲腿油香好足。油雞樅菌豬肉脆米炒飯⁃脆米炒飯口感好好,有油香菌香肉香米香,真係食完一碗仲想再添飯😋香芒凍杏仁豆腐及美點雙輝⁃食落唔太甜有淡淡杏仁香,估唔到同芒果好夾,芒果醬係用鮮芒果過做,唔同出邊既現成芒果醬。Overall成個餐真係超值,份量亦好足夠。食完真係好飽。唯一要講就係餐廳booking真係好fu
金沙酥炸廣島蠔併極品蜜汁叉燒

紅燒花膠蟹肉瑤柱羹
⁃非常足料,每口湯羹之中都口感滿滿,鮮味十足

星洲椰香虎蝦饅頭

古法六頭鮑魚扣鵝掌
⁃重頭戲鮑魚扣鵝掌,鮑魚非常入味鵝掌軟腍滑溜,好味😋

頭抽蔥爆龍躉球
⁃龍躉球肉質好灣好彈牙,配上頭抽好香,薦底嘅香蔥我都食晒

上湯翠玉北菇雲腿

油雞樅菌豬肉脆米炒飯

香芒凍杏仁豆腐及美點雙輝
Overall成個餐真係超值,份量亦好足夠。食完真係好飽。唯一要講就係餐廳booking真係好full. 訂位真係要快。