2024-11-30 435 瀏覽
今日涼風秋送,我同朋友都想食啲熱嘢保暖,嚟到又一城,決定試吓米芝蓮推薦的呢間拉麵店。店內的裝修有少少殿堂華麗的感覺,我哋坐咗喺卡位,座位寬闊,枱與枱之間有一段距離。牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵 $148呢款拉麵做緊期間限定,我見佢有我鍾意食嘅鵝肝,又有鵝肝,又有雞湯底做拉麵🍜,一於試試。食拉麵第一件事要先飲啖湯底,湯底由濃雞湯及魚湯一起熬製而成,有魚甜香及鮮雞味。夾起鵝肝咬一啖,煎得香口嫩滑,配上雞胸及牛肝菌,口感有多個層次。麵條有小麥嘅味道,面嘅質地屬於有咬口。四季金氣泡玄米茶 $28飲到淡淡嘅玄米茶味,亦都有淡淡嘅甜味,加埋氣泡水,食完拉麵飲爽晒。慢煮醬汁安格斯牛飯$188上碟時配上沙律、前菜及蜆汁湯,珍米飯上面放上片片的安格斯牛肉,中間放上一隻生雞蛋,賣相精緻。牛肉入口即溶,配上醬汁口感香濃,攪勻生雞蛋食,啖啖牛肉掛上香滑嘅蛋漿。前菜係關東煮,蜆汁湯內有大大隻蜆連殼,清甜開胃。總括而言,餐廳坐得舒服,食物比我嘅感覺係貴精不貴多,食完呢餐成個人暖暖的。

牛肝菌醬油鵝肝雞湯拉麵 $148

四季金氣泡玄米茶 $28