2016-11-21 1164 瀏覽
打邊爐永遠最開心,由其約位志同道合既朋友一齊打,食得更開懷,最近秋風起,去打邊爐就最好不過,搵到依間新開無耐既火鍋店有任飲任食,價錢又夠哂合理,所以約左朋友黎大吃一餐黎到已經有唔少人等緊,等左成個鐘位終於有枱啦,仲安排我地坐左張又大又闊落既6人卡位座,飲品係出去自取,醬料架亦都預先放係枱任取叫左個胡椒咸菜豬肚同秘製沙嗲雙拼湯底,沙嗲湯底味道真係似足串燒沙嗲醬汁既咁濃味,唔似外面一般所食到既放兩匙沙嗲係滾水中溝完既淡味湯底,而豬肚湯飲落好重胡椒味夠哂香,豬肚同咸菜都好足料<<手切肥牛>>比美國肥牛更重牛味,肉質相比亦都無咁韌,似食緊安格斯牛,估唔到任食都有靚肥牛食<<香蔥雪魚腐>>魚腐食落好香蔥味,咬落軟淋淋,依個比一般食到既雪魚餅好食,香蔥特顯左整體既香味,食完唔多喉再叫多份<<手打墨魚丸、墨汁墨魚滑>>我估兩款係相同,只係形狀唔一樣,食落幾重墨魚味同入口爽滑彈牙,唔會食落淋之之<<是日推介海鮮-蜆>>蜆食落好新鮮,咬落完全無沙仲好彈牙,放胡椒豬肚湯食好正&#
<<手切肥牛>>
<<香蔥雪魚腐>>
<<手打墨魚丸、墨汁墨魚滑>>
<<是日推介海鮮-蜆>>
蜆食落好新鮮,咬落完全無沙仲好彈牙,放胡椒豬肚湯食好正
<<加拿大象拔蚌>>
叫左依個象拔蚌係另收費食物,灼兩灼就食得,食落好爽脆同有鮮味,價錢唔貴又幾抵食
食完個邊爐出去自己禁個韓國乳酪食下,配料可以任加,真係乳酪酸酸地,解左陣膩濟感,幾開胃