2023-09-12
今日放假入左科學園嗰邊行下,晏晝入左去其中一間中菜廳叫“農”(Farm)度食lunch。佢門面行平實港式餐廳路線,但入到去就有意外驚喜,原來係食啲創新精緻點心同中菜,質素仲要幾好,推薦!佢餐廳地方十分之大,坐得好舒服,點心又十分精緻,超級推薦俾大家。今日我地兩個人lunch食左好多野,大概$3-400一個人,以咁既水準我覺得都值回票價。 🔸️爆汁乳鴿(9/10)好味,皮脆肉嫰,仲要幾多汁,一定要襯熱食! 🔸️蒜蓉香辣鳳爪(9/10)唔算太辣, 蒜蓉味濃,鳳爪仲要冇骨,方便易食,鳳爪層皮都脆口,唔錯。 🔸️口水彈蛋(鵪鶉蛋)(9.2/10)呢個有驚喜! 原來鵪鶉蛋蛋白部分可以做到透明,望落好精緻,食落有淡淡麻辣味,彈牙好味。仲要十分大碟,3-4人share都夠。 🔸️拉絲啤梨(8.5/10)造型十分可愛,成個像真啤梨咁,咬落個皮好酥脆,入面係軟糯既拉絲芝士饀,配搭幾有創意! 🔸️(半隻)沙薑懶人雞(9.2/10)呢隻沙薑懶人雞又係推介!去哂骨啱哂懶人食。佢賣相好靚,雞外皮炸得好香,入面既雞肉仲keep到好嫰滑juicy,仲好香沙薑味,超正! 🔸️氣鍋雞湯(9.5/10)呢個一定要飲!佢個湯係用一個紫
🔸️爆汁乳鴿(9/10)
好味,皮脆肉嫰,仲要幾多汁,一定要襯熱食!
🔸️蒜蓉香辣鳳爪(9/10)
🔸️口水彈蛋(鵪鶉蛋)(9.2/10)
🔸️拉絲啤梨(8.5/10)
🔸️(半隻)沙薑懶人雞(9.2/10)
🔸️氣鍋雞湯(9.5/10)
呢個一定要飲!佢個湯係用一個紫砂茶壼裝住,倒出黎小功夫杯度飲特別有感覺。慢慢飲更覺得湯既椰子味同雞味都好突出,超清甜養生既感覺😋
🔸️鹽焗聖子(8.8/10)
第一次食咁樣鹽焗既聖子!好特別,打開聖子仲係好juicy好多肉,幾清甜既食法。
🔸️田園XO醬炒花青苗(8.6/10)
第一次見到呢隻花青苗既蔬菜,好得意,細細條好似迷你翠玉瓜仔,食落都有好似翠玉瓜咁爽脆既口感。
🔸️農仔荷葉飯(9.3/10)
呢個荷葉飯又係我推介!大份之餘十分足料,有好多海鮮例如蝦同帶子喺入面,飯粒又吸哂荷葉飯既清香味,食到停唔到口。😋
🍰甜品:貓山王榴槤(9/10)
驚艷!手工用心製作!
🍰甜品:柚子花精凍(9/10)
呢個柚子花精凍賣相都好日式好優雅,食落有柚子之餘仲有柚子肉,好清新既感覺!
🥃桂花烏龍冷泡茶 (8.8/10)
自家製👍🏻
✏️總括而言,十分之高質素既創意中菜點心店,雖然價錢有少少貴,但配合番個景同chill氣氛,抵哂!😁