2023-03-23
無意中尖沙咀行去佐敦途中,畀我和老婆發現這家在柯士甸道以露營為主題嘅特色餐廳,門口在一個相對不起眼嘅位置,但試過之後我就唔建議大家千祈唔好走寶。內裏建設非常切合主題,好似置身營地,當中有大有小的用餐區域,用上露營櫈等令你更加感受箇中的氛圍。輪到重點-食物, 相特別介紹以下呢幾款,蒜香芝士排包一款比較少見的小吃,但就不同於只有少數喜歡。外層烤烘得非常香脆,麵包內裏依然保留細緻綿密,內裏如熔岩般的芝士鹹香可口,組合起來簡直係享受。法式油封鴨髀鴨髀表層已經油封得近乎脆口,難得鴨肉依然非常粉嫩多汁,配合餐廳用上香草的調味,擔擔提升鴨肉的鮮味,好好~加拿大保濕豬鞍既然加入保濕兩個字在菜名內,就知道對於肉質的濕潤嫩滑程度有一定信心,吃過後我覺得應該可以寫成保濕x2豬鞍,真的太粉嫩濕潤了吧,這個慢煮菜式應該加入了廚師唔少心機。味道相信只是加了鹽等的基本調味,但由於豬鞍本身非常新鮮,已經無可挑剔。安格斯肉醬意粉這個肉醬意粉的肉碎當然是主角,用上安格斯肉,而且亦都吃得出牛肉嘅酥香,加上有油脂嘅部分額外的甘甜。意粉都屬於比較彈牙那種,更加能夠細緻品嚐牛肉香。
蒜香芝士排包
法式油封鴨髀