2020-05-22
疫情時期,唔敢周圍去食飯。閏密介紹這間位於天后的私房菜,一於約埋去傾計食飯。由炮台山站行去大約7分鐘左右,位置方便,商業大廈,有保安員看守,晚上出入也可放心。一入門口會量體溫基本動作, 還有濕紙巾及搓手液。入面中式裝修,估計可放3圍檯, 因疫情關係,今晚只招待2圍,不會太嘈吵, 私隱度高。👍菜牌是預設的,共有十個菜😍😍 而前菜有花生及潮州酸菜, 很開胃。先來頭盤: 香煎牙帶魚, 煎得很香口,小小一舊合前菜比例。脆皮豆腐丸,入面用料金華火腿、豆腐配合墨魚滑,甘香爽口。口水花甲,香辣口味,花甲大大隻,配上青瓜,味道清新。鹵水鵝片併梅汁一口鮑魚,配蒜蓉醋,鵝片好嫩滑而且唔肥,鹵水入味,鮑魚炆得淋,口感唔錯👍花膠紅燒大魚翅,湯底濃,細問待應,原來是用雞+排骨,用砂鍋煲6小時餚製,製作認真, 十個菜中我最喜愛這一道。八寶釀大腸,豬腸入面鑲有蓮子、糯米、冬菇等等,豬腸洗得很干淨, 沒有騷味👍, 另拼鮮蟹肉手打墨魚餅, 墨魚餅彈牙, 蟹肉鮮甜, 配搭得唔錯呀。香煎野生荀売魚,配沙律醬或熟鼓油,魚表皮煎得脆口,魚肉嫩滑,高難度菜色。普寧豆醬焗鮮雞,豆醬入味,煮到雞肉仍然好滑,一點也不“鞋”,蒜子蝦乾浸
蒜子蝦乾浸水東芥, 芥菜清甜很爽,加上蝦乾帶有鮮味,草菇脱水處理,有咬口。
潮州乾燒雙面王面,師傅很有心思將它弄為心形,見到都開心。內軟外脆,加上沙糖及醋,是我食過的最好味的。雖然已經很飽,但都忍唔住食晒😋😋
甜品係白果羗薯綠豆爽, 綠豆煮到變成綠豆蓉,我不喜愛甜,對我來說比較一般。。
是日水果為青提,夠晒新鮮,而且爽甜👍
近乎完美的晚餐,能跟3位閨蜜談天說地, 享受美食,十分滿意。🥰