2024-11-11
昭和食堂 試時令美食~ 今次由朋友帶路,黎到呢間裝修得好靚既昭和食堂,入到去真係好似穿越咗去昭和時代咁,我地試咗好幾款野食全部都好高質!🍣 三點刺身盛合 ($198)油甘魚/中拖/三文魚全部新鮮,切工配盤精細🍣 海膽魷魚卷 ($168)呢道菜係廚師推薦,亦都係成餐既MVP,鮮甜既海膽同爽彈魷魚係完美配搭~🍣 炸海鰻魚骨 ($68)魚骨香炸過,外脆內嫩口感獨特,用黎送酒一流🍣 酒盜炒山藥 ($58)山藥爽滑口感加埋酒盜既咸香呢個組合好獨特~🍣 辣味碎蔥吞拿魚最中餅 ($68)吞拿魚最中餅辣味剛好,唔會太過刺激,配埋最中餅黎食一脆一軟口感係完美配搭🍣 串燒系列我地叫咗好幾款串燒,牛舌經過鹽燒超惹味~ 雞腎/雞大動脈同雞橫隔膜都好好味。後兩者之前我都未試過,尤其大動脈真係第一次聽,口感好特別!最後既煙肉蠔,咸香煙肉包住蠔肉,口感極之豐富🍣 自家製人參酒與菊花酒 ($90)仲要介紹大家試下餐廳後既自家製酒品,人參酒香味濃郁,菊花酒則清新可口,前者室溫飲更加試到原味,後者加冰黎飲更加清新
🍣 三點刺身盛合 ($198)
油甘魚/中拖/三文魚全部新鮮,切工配盤精細
🍣 海膽魷魚卷 ($168)
🍣 炸海鰻魚骨 ($68)
魚骨香炸過,外脆內嫩口感獨特,用黎送酒一流
🍣 酒盜炒山藥 ($58)
山藥爽滑口感加埋酒盜既咸香呢個組合好獨特~
🍣 辣味碎蔥吞拿魚最中餅 ($68)
🍣 串燒系列
🍣 自家製人參酒與菊花酒 ($90)