2019-09-27 127 瀏覽
26/9/2019 @天后 今日男朋友帶我同屋企人到天后一間餐廳食私房菜, 滿心期待 餐廳外表非常悠閒,門口有張梳化,經過還以為是一間傢俬店店員介紹先知原來間餐廳只係開咗三個月,不設walk in。餐廳座位唔多,大概只有十幾個座位,一入去就見到廚師喺開放式廚房入面準備食材。我哋揀咗五個main course嘅菜單前菜係燒牛肉卷法包同 Parma Ham醃蜜瓜法包parma ham本身帶少少咸,配醃蜜瓜帶來味覺嘅刺激!非常開胃!燒牛肉卷燒得好香,底下原來仲加左一些泡菜,少少酸辣,開胃一流!另外法包都焗得非常脆,一點都唔難咬第二道開胃菜係 rainbow tomato 加香甜布冧rainbow tomato有四款,主要為野紅茄和朱古力茄。最生的士綠色蕃茄,比較爽脆但少少酸,平日少見,非常新鮮!其次橙色蕃茄比較甜,而且十分juicy!個人最愛~另外底下紅色是平日常吃的蕃茄,最熟的是啡色皮的是朱古力茄,布冧在裏面有點被比下去,雖然都好甜,但沒有rainbow tomato那種新鮮感。 待應說廚師會因應時令選擇最當造 新鮮的食材特濃法式龍蝦湯!超好味!超好飲!第一次飲咁濃味的龍蝦湯,好像吃了成個
26/9/2019 @天后
今日男朋友帶我同屋企人到天后一間餐廳食私房菜, 滿心期待
餐廳外表非常悠閒,門口有張梳化,經過還以為是一間傢俬店
店員介紹先知原來間餐廳只係開咗三個月,不設walk in。

我哋揀咗五個main course嘅菜單
前菜係燒牛肉卷法包同 Parma Ham醃蜜瓜法包

第二道開胃菜係 rainbow tomato 加香甜布冧

特濃法式龍蝦湯!超好味!超好飲!第一次飲咁濃味的龍蝦湯,好像吃了成個龍蝦頭的膏一樣!而且龍蝦鉗的肉仍然非常爽口, 並沒有變成粉狀!非常岀色!

香剪帶子配杏鮑菇配即磨粟米蓉
帶子剪得非常香口,加上面的三文魚子的鮮甜,是很完美的組合
全場最驚喜非杏鮑菇莫屬! 我們4個也為杏鮑菇而感到驚訝!平常吃的杏鮑菇/雞髀菇已經十分爽口,但這次的竟然又爽又脆!一咬落去就會問:怎樣可以把杏鮑菇煮得這麼爽脆的呢!?廚師說只要有心就做到,一點也不難… 我光是聽他說已經覺得很多程序很煩…… 又要把杏鮑菇切成幼細網紋,又要煎又要焗等等……果然好的菜式都需要花心機和時間! 另外粟米蓉也是 又香又或者到菜每一各式材都是很岀色!

主菜:西班牙黑毛豬鞍扒
黑毛豬鞍扒顏色粉嫩,食落有濃濃的豬香味而不會覺得羶或低俗,配搭青豆醬解了豬的油膩,焗薯配點酸忌廉,非常可口

甜品: 朱古力慕絲蛋糕配cookies and cream雪糕
朱古力慕絲蛋糕都是廚師自己整的,不會太甜而不會覺得苦,味道恰到好處!而且有點果仁和合桃口感豐富, 朱古力非常細膩, 愛吃甜的朋友可加點紅桑子醬一起吃就更加好食了

整個晚餐吃了兩小時,每道菜也吃得出廚師的心思,而且待應也很願意講解每道菜的特色,令食客有賓至如歸的感覺