立食文化響日本其實係非常普遍,好多時響JR車站附近總會見到間立食店 (飯類﹑麵類都有),目標就係俾打工仔可以響早餐﹑午餐或者晚餐都可以響廚師最快速度烹調﹑並以最快速度享用美味既菜式。立鮨響立食壽司當中都算係好早期發起呢個文化既餐廳,到今時今日響繁忙時間仍然會有捧場客需要排隊等候。不過今日平日時間而小編與老公早到下,就可以即時進入。店內其實立食既位置唔會太多,但重點都係用餐範圍會圍繞住正在努力製作壽司既師傅;而立食其中既特色,就係如果師傅響空閒期間既話都會捉你傾下計﹑吹下水,務求響等候用餐期間令你分散下注意力,從而令你隻腳無咁攰。響電話落單既方式下,小編最被吸引既,就係佢既大滿足海膽特盛 (迷你),難得見到海膽既份量比例咁高既情況下,點都會想試下先。而小編其後與老公都點了特選三文魚盛合﹑以及嚴選火灸盛合:大滿足海膽特盛 (迷你) ($99):話明大滿足而特盛既海膽,原因就係佢用上大約5份既海膽份量,配以迷你尺寸既碗仔去放入已醃製既壽司飯,令你食個陣口腔內基本上都被海膽味所包圍。海膽非常新鮮,既唔覺有出水,而唔會有腥味,同時又唔會因為驚保質問題而過份雪藏既雪氣,所以真係令小編與老公既味覺得

大滿足海膽特盛 (迷你) ($99):話明大滿足而特盛既海膽,原因就係佢用上大約5份既海膽份量,配以迷你尺寸既碗仔去放入已醃製既壽司飯,令你食個陣口腔內基本上都被海膽味所包圍。海膽非常新鮮,既唔覺有出水,而唔會有腥味,同時又唔會因為驚保質問題而過份雪藏既雪氣,所以真係令小編與老公既味覺得到大滿足。
大滿足海膽特盛 (迷你)
大滿足海膽特盛 (迷你)

廚師將兩款盛合合併上枱,不過都好在可以響前面及後面分辨到不同既盛合去作出介紹吧。
特選三文魚盛合 ($60):三文魚壽司﹑三文魚腩壽司﹑火灸三文魚壽司﹑三文魚小卷﹑辣三文魚軍艦
特選三文魚盛合

雖然唔可以話三文魚係以厚切方式去製作,不過肉質上都唔錯而唔會切到散開 - 尤其魚腩位置油脂味都唔少,對小編老公比較喜歡魚油味既會特別喜愛。特別要提及辣三文魚軍艦當中既三文魚應該浸於辣既食材一段時間,所以辣度非常足夠,如果比較怕辣既女仕就要小心了。

嚴選火灸盛合 ($112):火灸三文魚壽司﹑火灸北海道帶子壽司﹑火灸左口魚邊壽司﹑火灸中吞拿魚腩壽司﹑火灸松葉蟹腳壽司
嚴選火灸盛合
幾款火灸壽司都偏向燒得徹底既,味道上會比新鮮食材既感覺會無咁有本身食材既香味,但總體黎講都唔錯,尤其中吞拿魚壽司食落去都算有即溶魚油脂既感覺。

總體黎講,整餐晚飯既價錢同平時響出面迴轉壽司店差唔多,所以就好視乎你希望立食而令你進食既速度加快,還是坐低慢慢食但食物質素上會有限制吧。
2021-12-10
  • 大滿足海膽特盛 (迷你)