2013-11-18
上篇分享咗前菜小食、沙律、海鮮、肉類等等幾個大類別,跟住下篇會講店中拿手嘢「燒鳥」,以及蔬菜、熱食、食事、甜品……等等。繼續去片,再續串燒盛宴 。 雞鴨(14款)由於燒鳥喺黑炙嘅招牌,所以雞鴨類就陣容最龐大,足有14款選擇之多,由雞翼、雞肉、雞皮、軟骨、內臟,到鵪鶉蛋都有,所以,今次店家亦刻意準備多少少燒鳥款式俾我哋試,大飽口福之餘,更大開眼界 。 雞翼($30串):咪以為只喺普通嘅燒原隻雞翼,據介紹喺選用日本山口縣長州嘅走地雞,雖然雞味較淡,身型較瘦,但皮下脂肪少,肉質較嫩,而且對身體健康啲。最特別喺個拮法,兩條骨燒前已分開,所以食時變為方便得多,加上外皮甘香,肉嫩多汁,好味!好味! 雞胸軟骨(價錢待定):每隻雞只有1塊雞胸軟骨,所以1串就可以講喺用咗3隻雞。塊軟骨頗大件,黏連少少雞肉,但好襟咬,誇張啲講咬到牙骹軟,唔太啱自己口味,不過算喺一種見識; 雞骹軟骨($22串) :如一般常食到嘅雞軟骨,細細粒,燒得香口又鹹鹹爽爽; 日本長州雞肝($38串):雞肝燒好後,淋上以雞骨熬煮過濃郁雞汁,所以賣相比較黝黑,而味道變得濃郁,質感非常之粉,鍾愛食肝臟嘅人應該好對胃口;
雞鴨(14款)
帶子釀雞翼(價錢待定) :驚喜以外,就喺正,雞翼之內釀入鮮帶子,手功已經唔容易,仲要燒得外脆(雞翼)內軟(帶子),既有甘香(雞翼),又有鮮甜(帶子),有創意嘅配搭,值得推介 ,只希望定價唔好太高啦;
豆腐($20串):雖然蔬菜類有9款供應,如冬菇、日本長蔥、蕃薯、粟米……等等,但燒菜今晚只預備咗一款「豆腐」,其實喺餐牌上嘅主廚推介之一。唔講唔知,店家唔用來貨嘅炸豆腐,豆腐都喺自家先炸後燒 ,燒時同樣掃上薄薄一朕雞骨濃汁,務求令味道富層次。
鹽燒秋刀魚(價錢待定) :採用日本秋刀,比台灣貨貴10倍,可見店方真喺不惜工本,況且,11月秋刀當造,正正不時不食。唔開肚原條鹽燒,做法簡單,最能帶出魚嘅鮮味,外皮焦香,做到皮脆肉嫩,嗒到點點鹽香,再唧啲檸汁,更能提鮮。內臟會有點點苦澀,更要滴多幾滴檸汁,緩和咗朕異味,效果唔同。
竹炭稻庭烏冬(冷)($68份) :烏冬雖然唔喺自家製,但仍以高成本購自日本,質感煙韌滑溜;而蘸麵湯汁就堅持自家做,以木魚花、鯖魚花、秘製醬油混合而成,烏冬沾過湯汁,香甜鮮美,涼快透心 。食完一大輪串燒,一份冷烏冬,適合不過;
燒飯團($32個):大大個嘅燒飯團一開二,燒得帶點焦香,不過個人感覺整體有啲硬實,另外, 飯團本身無乜點調味,較為淡口,建議糝少少竹鹽,效果更好。
除幾款雪葩,就有自家製雪糕($32客)。今晚分別試到芝麻味及薑汁味兩款,長條形,賣相精巧 。總結一句,超出預期。前者,芝麻味香濃不在話下,嗒落有粒粒芝麻口感;後者,薑味本身已經頗為突出,帶微辣,意外位喺食落有幼細薑絲、薑粒,就算唔可以驅寒,做得咁有誠意都叫人窩心啦 。