2023-05-14
朋友指正定來呢間餐廳食甜品, 雖然我對甜品嘅要求唔係好高, 因為喺香港食過好多甜品其實唔會差別好大, 只要唔係太難食我就覺得過得去啦。今次我哋點咗個擂沙湯圓, 生磨杏仁茶加桃膠, 同埋桑寄生雞蛋茶。首先上咗擂沙湯圓, 我可以話係整得最好食㗎喇, 花生糖無得很帥而且很香, 湯丸彈牙皮薄, ichiban 👍👍👍👍👍。跟住再上蛋白杏仁茶, 目測呢碗杏仁茶裏面嘅蛋白應該係多過兩隻蛋白, 非常足料, 杏仁茶 磨得好香, 桃膠亦都煲得好彈牙好好味, 整個甜品唔會太甜, 甜度啱啱好。跟住就係桑寄生蛋茶, 有少少 comment, 桑寄生蛋茶裏面嘅蓮子並不是跟桑寄生茶一起煲, 食得出是分開煮的, 所以連子裏面並沒有桑寄生的味道, 這裏要扣分, 雞蛋就很入味, 總算嚟講這間甜品店的甜品是高分的。