2023-04-10
去完露營出到西貢市六點記,就食埋晚餐先走,3行人拎住大背囊行下睇下,見到一排幾家茶餐廳最新淨同最多人嘅係全記,本來諗住座戶外大背囊無咁阻人,但因為無位就打走,點知有位大哥走出嚟叫我哋入去裏面,我話太多行李會阻住人,佢就話唔緊要可上樓上,如果有位又唔阻人就梗係正啦!行到入去佢就話唔使上樓最入有張大枱就俾你哋啦!太好了馬上加咗分!餐牌都有好多小菜幾吸引,我哋就叫咗三餸一湯兩碗白飯,包括菠蘿咕嚕肉、椒鹽鮮魷、啫啫通菜煲+皮蛋豆腐龍躉骨湯。幾款嘢我哋都覺得幾好食。咕嚕肉嘅肉質好滑用新鮮菠蘿炒,如果個皮脆D就好喇!椒鹽鮮魷粉皮薄薄夠鬆脆,鮮魷入口新鮮昧爽口,唔知係咪等出菜耐咗,如果熱辣辣送到口就perfect!啫啫通菜就真係熱辣辣香噴噴,不過下次再點我會叫佢少油少鹽,會更加啱我胃口。不過重口味嘅人會喜歡。皮蛋豆腐龍躉骨湯,湯色奶白,有豆腐白菜仔同皮蛋,再加上係骨腩都唔錯,幾好味!但係希望廚房注意骨腩都會食魚鱗必須徹底清理。雖然白飯要另點,每碗加$10,但碗飯大大碗可以啦!總括嚟講,晚飯算幾滿意,希望多加注意細節,例如熱到同食材清潔因為呢啲都係食店嘅基本,加油!
咕嚕肉嘅肉質好滑用新鮮菠蘿炒,如果個皮脆D就好喇!
雖然白飯要另點,每碗加$10,但碗飯大大碗可以啦!