2019-11-14
早前在網上見到現在的放題已經唔局限於日式同西式,連中式酒樓都有放題可以食。今晚就同屋企人黎到這間中式酒樓,試試他們晚上的中式放題!他們有兩個放題套餐,一個是任食大閘蟹的,而另一個是任食50幾款不同的中菜,而我們選擇了後者!點餐紙上有多款中菜,我們點了多款不同的來試試。而片皮鴨是自行到場中間的位置取,也是任食的。另外我們的放題套餐還有一個上湯大虎蝦天使麵,天使麵的味道有點似龍蝦伊麵,蝦肉都幾鮮甜,中西合壁幾特別!極上佛跳牆,這個湯內裡有花膠、雞肉等,很清甜!而天使麵和佛跳牆就只有一份!其他放題食物味道都不錯!乳鴿燒得幾脆口,肉質嫩滑!燒肉皮脆,多肉,唔會好肥!沙薑雞腳味道都幾夠,係D雞腳唔係好淋,但還可以的。椒鹽蝦味道可口,辣辣地幾惹味!薑蔥炒蟹都好夠鑊氣,好香薑蔥味,蟹肉都算幾多!清酒醉蝦帶有少少酒味,蝦肉彈牙!酸菜魚有少少酸辣味,魚肉都幾嫩滑而且切得幾薄身,冇魚骨,食落啖啖肉!馬拉糕,酒樓當然也有糕點可以食到,馬拉糕夠熱而且都幾大件,又唔會太甜!第一次體驗到中式放題,幾得意又特別,有機會可以再同長輩再黎食下!
另外我們的 放題套餐還有一個上湯大虎蝦天使麵,天使麵的味道有點似龍蝦伊麵,蝦肉都幾鮮甜,中西合壁幾特別!
極上佛跳牆,這個湯內裡有花膠、雞肉等,很清甜!
而天使麵和佛跳牆就只有一份!
其他放題食物味道都不錯!
馬拉糕, 酒樓當然也有糕點可以食到,馬拉糕夠熱而且都幾大件,又唔會太甜!