2012-08-16 1091 瀏覽
裝修頗清雅, 燈光偏暗, 如果要看菜牌就可能會不夠光, 但既然都是由他們發版, 都唔會影響到, 他們解釋是想客人更感舒服才將燈光調為比較暗, 整間菜館都約十張台吧!!先奉上薰衣草花茶和魚皮花生, 但薰衣草味真係好淡, 好淡, 是我們問他才得悉是花茶, 然再認真用鼻去感受,才聞到輕微薰衣草味素壽司拼有 - 酸薑, 皮蛋, 牛蒡絲, 木耳, 齋肉配合芝麻醬, 入口很好味 蕃茄湯素餃 - 因為飲唔出個湯底係乜, 問侍應, 原來是蕃茄, 真係估佢唔到, 真係冇蕃茄味和酸味?? 反為似 "唔夠料的南瓜湯黃金繡球 - 外型很靚, 入面是素雞, 配合桃醬, 甜甜的很好甜, 唔油 釀茄子 - 上碟時頗熱, 要小心盪口, 中間那粒, 咬入去都幾得意, 是一絲絲的質地, 如果這裏不是素菜館, 我會以為是帶子 , 總之都是素肉咁尚下的東西!! 後來看到其他網友解話, 原來中間的是冬菇定, 真係估佢唔到 (如果我這碟和那個網友所食的做法完全一樣的話) 芝士雜菌批, 個批好似紙咁薄, 唔油, 一般啦, 又唔差,但稱不上很好味鮮果炒年糕 - 有龍眼肉, 唔係好辣, 好惹味,如果10分是勁辣, 我俾3
味增湯浸粉絲
芝士雜菌批
蕃茄湯素餃
咖喱牛腩煲

鮮果炒年糕 - 有龍眼肉, 唔係好辣, 好惹味,如果10分是勁辣, 我俾3分

虫草湯 有粟米, 紅蘿蔔, 真係好好味

香草四季平安 - 即是釀豆付, OK
黃金鏽球(雞)
咖喱牛腩煲 - 有魚旦, 蕃茄, 素牛腩, 薯仔, 椰菜 - 真係形神俱似, 尤其粒魚旦, 連味都似
另有十穀飯, 蒜香多士配合食, 唔辣的, 辣度- 1分,

味增湯粉絲湯浸菜 - OK, 冇乜特別
合桃糊唔夠香, 不可以說''稀'' , 我知道有些合桃糊是會加淡奶, 唔知佢地這裏的做法是否有加, 但當時食入口就唔多覺有奶味 ; 話雖如此, 仍是好味的

招呼 - 很一般, 其他食評又話會主動說出每一度菜名, 但其實我這裏寫的菜名, 全是我地開口問的

初時, 其中一個朋友話, 食齋有保留, 因為好肥, 都是傳統感覺, 食齋卥味, 芋魚等等, 但今次菜式, 煮法都有新鮮感, 很不錯

總共十道菜, 2個甜品, 很滿意, 整體味道適中, 不會偏咸, 偏油

$218 / 位, 冇加一, 冇茶介
如果燈光光番少少會好D

壽司拼
煎釀茄子
鮮果炒年糕
虫草湯
香草四季平安
合桃糊榚花糕
題外話/補充資料: 綜觀網友提供食評, 大家所食的食物, 都是7-8成相似, 當然做得生意, 冇可能只得幾度板斧, 希望我下次會食到其他款式. 做私房菜有一個好處, 冇菜牌, 當晚煮乜由大廚話事, 咁廚房遷就自己方便好預算
2012-08-15
壽司拼