2016-03-02
蒸氣火鍋 近排甘興, 但其實自己一次都冇食過, 成日覺得 喺屋企食都ok, 但今次食完呢間喜鍋 有新既體驗,因為朋友好想試 所以即管試一次食店環境係走少少貴價路線既酒樓裝修 有好多花盆 水晶燈 比較美觀既陳設, 而所有staff都勁有禮, 每一枱中間都有一個罩 罩住個煲 所有食物 除左生食刺身外, 所有肉, 海鮮, 飯 粥 等等都係放喺入面蒸 主要係想食出食物原本既鮮味出面既玻璃大水缸可以睇到 海鮮眾多又新鮮! 我地首先點左個南瓜排骨粥 將新鮮藍瓜 同南瓜連埋生米 倒落窩既最底 下面可以噴水 一路keep住煲粥, 有個隔層 然後喺上面蒸野 最後先食個粥, 而每樣食物蒸既時間都唔同 所以係一樣樣由staff有禮地放入去 .之後點左個14 兩南非龍蝦 with蒜蓉 , 即劏既蒸 超新鮮 醬料其實有辣椒 xo醬 但新鮮到不用點 ! 忍唔住食埋隻腳象拔蚌仔 細心地切到一條條先擺番落殼 先蒸 連埋蒜蓉粉絲 勁爽口 yummy順德蒸污糟鮮雞, 雞肉係新鮮雞 , 有連子 紀子 蟲草 木耳 勁香 雞肉好甜 皮好彈牙 三寶丸 勁大粒 而宜係手打 豬肉丸連埋梅菜一齊 有口感又夠香, 墨魚丸超彈牙 墨魚新鮮
食店環境係走少少貴價路線既酒樓裝修 有好多花盆 水晶燈 比較美觀既陳設, 而所有staff都勁有禮, 每一枱中間都有一個罩 罩住個煲 所有食物 除左生食刺身外, 所有肉, 海鮮, 飯 粥 等等都係放喺入面蒸 主要係想食出食物原本既鮮味 出面既玻璃大水缸可以睇到 海鮮眾多又新鮮! 我地首先點左個南瓜排骨粥 將新鮮藍瓜 同南瓜連埋生米 倒落窩既最底 下面可以噴水 一路keep住煲粥, 有個隔層 然後喺上面蒸野 最後先食個粥, 而每樣食物蒸既時間都唔同 所以係一樣樣由staff有禮地放入去 . 之後點左個14 兩南非龍蝦 with蒜蓉 , 即劏既蒸 超新鮮 醬料其實有辣椒 xo醬 但新鮮到不用點 ! 忍唔住食埋隻腳 象拔蚌仔 細心地切到一條條先擺番落殼 先蒸 連埋蒜蓉粉絲 勁爽口 yummy 順德蒸污糟鮮雞, 雞肉係新鮮雞 , 有連子 紀子 蟲草 木耳 勁香 雞肉好甜 皮好彈牙 三寶丸 勁大粒 而宜係手打 豬肉丸連埋梅菜一齊 有口感又夠香, 墨魚丸超彈牙 墨魚新鮮, 膠粉又落得恰到好處! 蝦丸唔洗講 蝦好新鮮! 五谷豐登 係有五樣好新鮮既野, 粟米, 薯仔, 芋頭仔, 粟子 , 蕃薯 全部勁新鮮勁甜 又夠飽肚! 蒜蓉蒸窩筍片, 好香蒜蓉味 第一次食甘新鮮既筍片 爽口多汁! 紐西蘭蟶子 同日本大元貝 大大隻with蒜蓉蒸 勁香 連嗰舊痴到好實既肉都切開 方便食客 十分細心 美國大石蠔 充滿住海水味 creamy又大隻 好適合蒸黎食 第一次食蒸既大蠔 yummy最尾食埋個精華所在既粥 一流!整體黎講 雖貴 但食材新鮮 再加上環境舒服, service 好 真係物有所值!間中食下真係好開心 !