2020-05-25
早兩日相信係因為中暑,昏迷咗12個鐘,諗住終於又再儲到錢去灣仔會議展覽中心食米芝蓮必比登美食推薦嘅新滬坊,所以嗰朝起身發現自己未死得先敢去訂新滬坊食晏,點之最後變咗朋友請食生日飯。依家新滬坊午市做緊四式點心拼盤,分別有A及B(只在星期一至五供應,公眾假期除外)、另有其他精選點心、廚師精選、仲有星期一至日都有供應嘅$138午市套餐:四式點心拼盤及飯麵揀其中一款、甜品(凡惠顧午市套餐,可用優惠價$25加一客精選甜品,依家推廣期內,星期一至五免茶芥(公眾假期除外),供應時間上午11時30分至下午2時30分。轉咗午市新菜單後,依家見到新滬坊嘅師傅響透明玻璃底下嘅廚房俾大家見到佢哋努力咁整緊點心,咁當然新滬坊嘅名物拉麵依然係即拉即煮的。朋友未到,我坐低一陣經理就問我駛唔駛整枝可樂俾我飲住先,成2個月無嚟,估唔到經理仲記得我要飲可樂,細玻璃樽裝係特別好飲的;之後朋友到了,首先點了A($68)及B($98)嘅2個四式點心拼盤,再追加了塘坢高湯金魚餃($58)及牛肝菌煎帶子貝包($52有2件),其實我係啱啱先食完早餐一陣,朋友細食,所以我哋無點飯麵。首先四式點心拼盤B先到,有上湯蟹肉灌湯餃、水晶螢素菜
首先四式點心拼盤B先到,有上湯蟹肉灌湯餃、水晶螢素菜餃、翡翠香菇燒賣、魚籽醬百花春卷,因為A及B都有翡翠香菇燒賣、魚籽醬百花春卷,所以大家都唔駛爭,不過分開咗先後次序食,而我朋友就食咗上湯蟹肉灌湯餃、翡翠香菇燒賣同魚籽醬百花春卷,因為我掛住影嘢同未算肚餓,所以只食了水晶螢素菜餃,素菜餃比較細隻、一啪入口就完、餃皮煙韌、蔬菜粒鮮甜爽口。
之後到塘坢高湯金魚餃,賣相已經有90分,真係好似見到有3條金魚響魚塘游緊咁,金魚餃嘅蝦肉同豬肉比例剛好,肉質鮮嫩彈牙,我想連清甜嘅湯頭都飲哂去,連嘴刁、偏食同唔喜歡食蝦餃嘅朋友都讚好食。
再之後四式點心拼盤A,高湯小籠包、翡翠香菇燒賣、魚籽醬百花春卷、鷄蓉咸水角,朋友只咗食高湯小籠包,服務員叫要佢要襯熱食,但又要小心小籠包裏面好熱嘅湯汁,而我就食咗其他3樣,翡翠香菇燒賣肉質扎實;魚籽醬百花春卷超脆口、超脆嘅春卷已經蓋過咗魚籽醬嘅鹹香;鷄蓉咸水角,啤梨型賣相已不錯、外皮脆而不韌、餡料惹味。
到牛肝菌煎帶子貝包了,貝殼嘅賣相造型又係靚到不得了,貝殼型嘅係包、裏面有片帶子、碟上有牛肝菌汁包圍住貝殼,包身係軟熟、帶子煎過微香而且腍身肉嫩、牛肝菌營養豐富、味道鮮美、將貝殼包及帶子沾上少鹹又帶甜嘅牛肝菌醬汁一齊食更添美味。
唔好甜品嘅朋友居然點了香草雪糕蜜糖脆麻花($58)去食,我哋share食,朋友唔食香草雪糕,所以我食哂,香草雪糕冰凍香滑,但佢又食哂雪糕上面塊脆焦糖、蜜糖脆麻花酥化又唔會太甜、點埋橙味嘅泡沫一齊食有中和作用。
朋友唔算係新滬坊粉絲,但佢睇完母親節memu後,走時佢居然去訂某日嘅午晚共兩餐,好彩仲有8人枱(見到有12人菜式係會分開6個一枱咁坐的)。
本身呢個午市套餐,星期一至五(公眾假期除外)已經優惠免茶芥,多謝多年好朋友埋單,以米芝蓮必比登美食推薦餐廳嚟講算係抵食。