2009-10-27 15 瀏覽
汲取過上次排大隊的教訓後, 今次預早1:40去到, 但結果又是要等,想不到都要等半個鐘。板長都是第一次試, 之前已經上網看看有什麼好吃, 其實板長和板前兩間的食物都差不多, 只是板長可以逐件叫, 點餐紙有好幾張, 花多眼亂, 填左好耐先交到。 芝士飛魚子壽司$8x2: 紫菜很新鮮,入口還是微脆, 芝士同飛魚子都幾夾。 蟹肉牛油果沙律$25:就咁睇都幾大兜, 因為有不少沙律菜墊底, 牛油果很creamy, 蟹肉都吃到, 還有一隻熟蛋, 可以自行加檸檬汁, 但我自己就不愛加。 火炙芝士蝦壽司$8x2: 餐紙上沒有的, 是在餐單見到再同侍應落單,上面塊芝士無溶到, 不過芝士味幾淡。蝦肉質幾爽唔會霉。 紫菜蝦卷$15: 本來點左軟殼蟹卷$20, 但來到時變左蝦卷, 傻更更的我見到卷外面係紫菜都仍然照食, 後來揭開餐單一睇先醒起黎錯左, 睇下張單都寫係軟殼蟹卷, 因為價錢不同, 所以同經理講返。好在我有用相機影低, 俾佢睇返, 但佢又好疑惑咁, 要師傅認下是什麼卷, 最後都改返張單。講返個卷物, 一般啦! 烤蝦好細粒同埋唔脆,反而有點韌。 炸蠔$28: 心目中成日想住外層係麵包糠個種珍寶蠔, 咁

芝士飛魚子壽司$8x2: 紫菜很新鮮,入口還是微脆
, 芝士同飛魚子都幾夾。

炸蠔$28: 心目中成日想住外層係麵包糠個種珍寶蠔, 咁又係, 廿幾蚊唔會大隻得去邊。 大概係蠔豉咁大,粉漿唔算太厚, 蠔雖然細隻但幾有鮮味, 當然唔似珍寶蠔咁creamy,暫時還是峰壽司的炸蠔更得我歡心。

海鰻壽司$30: 見之前次次食都是叫鰻魚壽司, 未試過海鰻是怎樣, 今次不得不試啦! 舊飯好細粒,主要都係食海鰻, 啖啖肉。相比之下, 海鰻無左鰻肉那種有咬口而且肥美的感覺, 肉質較散, 醬汁帶甜, 我都係鍾意鰻魚多些。

蟹肉蟹膏壽司$9:深綠色的蟹膏其實幾反胃的, 哈哈! 蟹膏幾鮮甜
, 有少許腥但可以接受。

蝦膏壽司$9: 又是好新鮮, 隻甜蝦就幾爽。

珍寶帆立貝壽司$18: 研究左好耐叫普通$10定珍寶好, 最後決定都係叫珍寶啦!大隻應該較鮮甜。來到又唔覺佢好大件, 不過好有鮮味, 軟稔得來又彈

鰻魚壽司$13:主要想用來同海鰻比較下, 還是喜愛似中式燒鱔的鰻魚多些呢!

呢餐食左接近二百元, 未知平日下午時段會唔會少人呢?
芝士飛魚子壽司
蟹肉牛油果沙律