2023-09-12
諗唔到食咩,係一條街見到上海姥姥,會選擇尼間。雖然都食過幾次,今次點左完全未試過而又係必點菜,都係朋友講先知道。本來對於既定印象原則,我係唔多會點尼幾個,大家都有既菜,食過一次麻麻,對於其他餐廳有同樣菜式就會卻步,今次聽朋友講就try try。蔥爆封門牛柳牛柳爆炒之後,都keep到嫩口,而吸收左大蔥味道更加惹味,加埋蔥一齊食既牛柳都好味到食多兩口飯。鎮江黑醋骨糖醋骨食得多,而黑醋骨就真係少食,而我以為係會酸酸甜甜,而佢係少少算,有陳年老醋醬既風味,而排骨份量都豐富,沒有包裹粉去炸都算係出的既,可能因為醋而覺得食幾多都唔膩。黃金蝦仁炒飯炒飯以為係應該乾少少先有個種炒飯既精髓,見上來好似有d唔夠乾,但係食落去確係岩好,差d被佢外表呃做想扁嘴,粒粒黃金鹹蛋黃包裹既炒飯,絕對係夠曬口感,仲有大蝦,值得點一碟。雞絲粉皮小碟嘗試一下,涼皮係Q彈彈,就係本身唔鍾意花生醬既人可能要走,得花生醬同雞絲涼皮,花生醬有d重。小籠包冇其他分店好食,個皮差dd。入面d肉算足,都有食到個湯汁。
蔥爆封門牛柳
鎮江黑醋骨
黃金蝦仁炒飯
雞絲粉皮
小籠包
冇其他分店好食,個皮差dd。
入面d肉算足,都有食到個湯汁。