2021-04-21
荃灣西一帶多咗好多新商場,同時開咗好多新餐廳~除咗海之戀外,如心廣場都唔輸蝕~呢間台式餐廳就畀咗個驚喜我~轉角遇上饞•台式幸福食堂,字體好可愛~即刻上前睇下食咩先~原來提供一人套餐:一餸配白飯~除咗鹽酥雞呢啲台灣必食外,仲有藥膳排骨,啱哂養生人士,選擇可以話係適合男女老少~入面環境好乾淨~行簡約路線,用咗黃白色(招牌顏色)做highlight~門口位有得畀人自由斟水~套餐包貢丸豆腐湯or涼粉甜點~我就揀咗湯嚟暖下胃先~湯入面加咗西芹,有種特別嘅清香,感覺幾開胃~豆腐好嫩滑,同貢丸嘅軟硬度適中,唔會話感覺浸咗好耐好冧咁嗌咗個鳳梨蝦球~好食!啲蝦好鮮嫩,配搭美乃滋,滋味十足!不過食得多都會濟,所以要食返菠蘿消濟~至於三色椒就令到道菜色彩繽紛,可以話係色香味俱全!食台灣嘢點可以少得台式飲料~加$12配蒟蒻球白桃烏龍~蒟蒻球感覺健康啲,低熱量啲~哈哈~
轉角遇上饞•台式幸福食堂,字體好可愛~即刻上前睇下食咩先~
門口位有得畀人自由斟水~