2024-12-16 0 瀏覽
簡單滿足的權發兩餸飯今日午餐又去咗權發,點咗兩餸飯,選咗 皮蛋浸菠菜同 西蘭花蝦球。權發真係平靚正之選,兩餸飯夠飽肚,味道穩定。首先講下皮蛋浸菠菜,呢個餸清清地好健康,菠菜煮得啱啱好,嫩綠又保持爽口嘅質感,唔會爛晒。湯底帶有皮蛋嘅濃郁香氣,味道淡淡地但唔單調,飲落去仲有少少鮮甜味,特別適合配重口味嘅餸菜。皮蛋啲份量都夠,切得夠大塊,入口滑滑哋又帶蛋香,簡單之中帶有細膩嘅感覺,真心好滿足! 至於西蘭花蝦球,係今日嘅另一亮點!蝦球鮮甜爽口,咬落去彈牙又冇雪味,完全係新鮮嘅證明。西蘭花亦炒得啱啱好,翠綠鮮嫩,保持咗應有嘅咬口,仲吸收咗蝦汁嘅鮮味,兩者配埋一齊食,味道清爽又唔油膩。再加上炒嘅時候加咗少少蒜香! 兩者搭配得恰到好處,唔會太重口又唔會太單調,非常適合平日忙碌時候嘅快速午餐。平靚正之餘仲可以食得滿足,權發真係👍👍👍
簡單滿足的權發兩餸飯