2018-12-30
Boxing day 友人都要返工開OT趕project,聖誕就簡簡單單,志在聚下,友人訂枱附近The One間越南餐廳,話午餐黎得多,食物唔錯,夜晚要訂枱架,因為太多人等候喎。1830到,時間尚早未見等位人龍,入座時侍應講明限時90分鐘,吓?唔緊要喇,反正友人仲要返公司趕工。餐牌推介有兩款,為追時間,就叫晒兩款,再加埋越南菜必食既串燒!再慢慢傾。青木瓜絲大蝦沙律黎到另上魚露,仲要唔細支,要幾多自己黎。但我就一唔小心成支倒晒,攪到食到尾有D「水浸」情況😆 大蝦幾爽身,青瓜唔太夠絲,食上黎硬左D,雞柳粗身而且唔多。如果青瓜同雞柳可以再切幼D就最好,依家唔多似沙律。越式拼盤份量岩岩好,蝦餅好大粒下,新鮮炸起,外脆,蝦肉夠爽,唔係成口麵粉果種👍🏻;春卷入面既粉絲就帶少少油,炸嘛,所以可以接受既👌🏼;豬頸肉望落好似燶左D,不過唔係乾柴柴,又不肥不膩,好食👍🏻;粉皮卷一向都唔係我杯茶,黎個仲有陣冬菇「噏」味,所以只係食左啖就放底左,不過友人就唔覺有噏味,而係完全無味喎😅串燒 - 豬、牛、雞(半打)串燒理應牛最好食,但黎到燒到燶晒,又硬又乾👎🏼雞串燒得尚好但⋯又無味既?唔通黎排聖誕食得多,食壞左條
青木瓜絲大蝦沙律
越式拼盤
串燒 - 豬、牛、雞(半打)
串燒理應牛最好食,但黎到燒到燶晒,又硬又乾👎🏼雞串燒得尚好但⋯又無味既?唔通黎排聖誕食得多,食壞左條脷😳。最好食係豬,乾身得黎入面仲有肉汁。仲有不得不贊個花生醬,粒粒花生有咬口又香👍🏻👍🏻,不過可惜都救唔番D牛。
其間見到左右隔離枱分別上個咖哩牛腩配法包同原個椰青焗海鮮飯,望落幾好,個椰青大大個又幾吸睛,應該夠三四個人食;而咖哩就幾香。我地預左轉場食甜品,所以就留番下次再黎試。
唔知係咪聖誕忙關係,侍應個個都無表情,其中一個可能只識英文既非本地人/華人侍應,同我地落單,稍為講慢D,就「then…then…then...」。㨂嘢飲慢左,又再即刻黑面,不耐煩咁又不停「Then?…And then?…And then?」結果係被催促下㨂左杯以為唔會死錯既紅豆冰,點知就出左事紅豆原粒仲大大粒,不過又硬又無味(又無味?!),只得椰汁同冰味,連甜味都欠奉
果位侍應都真係幾無禮貌,上串燒果陣,因為二人枱細,又水杯又野飲又汁,拼盤岩岩先開始食,沙律碟又未收,跟本無位放,初頭佢目無表情齊企度唔郁,友人望下佢,我地心諗,你唔係要客執枱呀?果位侍應見無人出手,好求奇用串燒隻碟推埋D碟拼盤,攪到差D推卸個豬頸肉汁,碟花生醬就直頭放係我份筷子上面😠 個侍應跟手收左沙律碟令轉頭走,但同時被隔離枱截停,用國語問佢有一杯仔芽菜同疑似九層塔放邊到食,唔知位侍應唔識聽定唔識講,望下個客就行左去個客再問行過既第二個侍應,黎個有反應,不過就唔知係咪又唔識聽/講,喺係咁意指下碗麵就算我友人好心就開聲答隔離個客,免得佢地問極都無人理喇。明白大時大節食市都係忙到不停手,客亦都唔係大晒,但果位非本地/華人連最基本既禮貌都無囉。
我地1945未夠就走,因為越坐越熱,似無冷氣咁。行出門口,又真係好多人等緊喎。