2019-02-26 1033 瀏覽
無論好或不好食, 我基本上從來唔寫食評, 但今次要破例啦.......(因為初初無諗住要寫食評, 所以無影相打卡)話說琴日公司請食飯, 一行二十多人浩浩蕩蕩去呢間我從未去過嘅餐廳食個晏 (雖然只有10分鐘步程, 但我從來唔知有呢間餐廳存在)。講講呢間餐廳嘅環境先, 佢是位於一私人住宅大廈的地下(要經大廈大閘才能入到去), 裝修佈置充滿懷舊feel, 感覺舒適, 但地方不大, 最多可容納三四十人左右。服務員態度OK有禮。好啦, 講番正題, 因唔駛自己出錢, 所以叫左最貴嘅Set Lunch HK$129 西冷牛扒餐 跟 什菜湯。落 Order 時其實已經覺得奇怪, 點解無問幾成熟 ??? 不過是但啦。先講講個什菜湯, 好清, 少少什菜, 基本可以用茄汁溝水來形容, 完全無其他味, 雖然呢個湯已打破我歷來飲過最差嘅什菜湯的記錄, 但相信間餐廳平時無咁多人幫襯所以加茄汁溝水來應付需求, 算...我忍, 蒜蓉包硬硬的沒要求....希望主菜加番分。主菜西冷牛扒餐終於登場, 一望之下即時明白為什甚麼之前無問幾成熟, 因為塊扒係超薄切 (半cm多少少), 如果重要問Grill幾成熟, 相信是不可能任

服務員態度OK有禮。

主菜西冷牛扒餐終於登場, 一望之下即時明白為什甚麼之前無問幾成熟, 因為塊扒係超薄切 (半cm多少少), 如果重要問Grill幾成熟, 相信是不可能任務。厚薄幾成熟唔係問題, 好味就得啦。外觀OK, 但把刀一切落去就知有伏, d肉好韌而且有筋, 切一小舊放入口, 哇!牛扒黎架 ? 竟然係勁落肉鬆粉醃過果隻, d 肉呈現粉紅色, 可是完全無肉味, 而且重好韌....

我對住哩舊牛扒, 我和同枱其他叫牛扒的同事當堂無言, 我原本見間餐廳嘅環境同價錢時我係有少少要求, 但結果質素比任何一間茶餐廳甚或是快餐店的水準還要差, 是我有生之年食牛扒最差的經歷, 情何以堪 ! 唯一叫正常d係杯即磨咖啡。

除牛扒餐外, 同事對其他set lunch也沒甚麼好評, 唯一安慰的是今餐唔駛我比錢, 但下次請都唔來。
2019-02-25