2021-08-17
萬眾期待被各美食專欄評為全港Number 1米線究竟系咪真係咁好食?🤔米線狂迷Sa妹一早按捺不住去一探虛實!🤤鋪頭不太近地鐵站,行去要歷經幾條斜坡,大熱天時都咪話唔辛苦!Sa妹大概6點幾到,門口不算太多人等位,所以唔使幾耐就入左去坐低。但其鋪面同設備比較老舊,冷氣D風唔太夠力,坐左一陣個人都仲系慶恰恰。🍜【自選】雞絲、螺旋藻、豬軟骨小鍋米線佢嘅名物雞絲系人人必叫,雖然雞絲的確十分幼細,分量亦較多;但係....雞絲完全無任何調味,口感亦十分乾,完全稱不上系“皇牌”。螺旋藻系坊間米線店少有嘅選擇,幾新奇,口感和味道則不過不失。而Sa妹嘅朋友都知道我極度鐘意食豬軟骨,每逢有得叫豬軟骨嘅米線店,都係必點嘅一味。尼間嘅豬軟骨非常入味,又燜得軟熟,有驚喜。湯底偏淡不夠濃味。🍜【自選】腩肉、雞絲、蘿蔔小鍋米線到第二樣名物就係腩肉,一開始店家上漏左,所以米線入面無影到佢嘅身影。腩肉總算無名過其實,醬汁腌到入味,而且頗辣,岩曬Sa妹口味。蘿蔔不算鮮甜,一般般。總括而言,覺得佢被人吹捧得太勁。Sa妹應該不會專登再黎Encore,原來期望越大失望真係會越大🥲
🍜【自選】雞絲、螺旋藻、豬軟骨小鍋米線
🍜【自選】腩肉、雞絲、蘿蔔小鍋米線