2024-06-28
落地玻璃窗 開揚望住維港食中菜 係一大享受✨金紫荊生記粵菜廳位於香港會議展覽中心 行政總廚洪師傅有多年高級食府總廚經驗 獲獎無數 而且餐廳亦係米芝蓮入選之一🥇今次同朋友嚟就係為咗試下中式嘅[廚師發辦]匠心雅宴套餐ꕥ 前焦糖伊比利亞黑毛豬叉燒🐷面頭帶有焦香 甜度突出 肉質鬆化軟稔蔥油蚌仔🥢蔥油好香 會令人食唔停口 蚌仔爽脆滑溜 夠鮮味另外仲有一款冷盤🥄寧夏鮮杞子ꕥ 湯 椰青燉響螺鮮鮑魚🥥用椰青做碗 湯入口超鮮甜 鮑魚質感細嫩 響螺嫩中帶脆 入面仲有啲瑤柱ꕥ 主 薑蔥千層竹焗鮮拆波士頓龍蝦🦞薑蔥做法好啱我口味 龍蝦肉毫不吝嗇咁有3大件 啖啖肉 千層竹索晒醬汁精華 一定要食埋✨避風塘乳山生蠔🦪蠔身肥美飽滿 外脆肉軟 配惹味嘅炸蒜/辣椒一齊食 又係另一種風味咸肉蒸海馬友魚柳🐟全件魚無骨大啖肉 啱晒我呢啲唔識處理魚骨嘅人😆魚肉嫩滑 整體咸度適中 好有鮮味竹笙釀鮮蘆筍🥬竹笙配蘆筍 口感層次豐富 芡汁調味足夠 如果喜歡口味濃一啲 可以點桌上嘅XO醬 都好夾ꕥ 食鵝蔥油拌手工麵🍜鵝蔥油被麵條充分吸收 濃而不膩 而且份量啱啱好 其實全餐食到接近尾聲都唔會有過於油膩肚脹嘅感覺👍🏻ꕥ 甜胭脂桃膠3.6奶凍🥛
ꕥ 前[雙品]
蔥油蚌仔🥢蔥油好香 會令人食唔停口 蚌仔爽脆滑溜 夠鮮味
另外仲有一款冷盤🥄寧夏鮮杞子
ꕥ 湯[一味]
ꕥ 主[四品]
ꕥ 食[一糧]
ꕥ 甜[雙品]
胭脂桃膠3.6奶凍🥛估唔到甜品都有驚喜 奶凍好滑好重奶味 晶瑩剔透嘅桃膠嘅份量亦不少 好滿足