2018-08-22
今日約咗好耐無見的姊妹一同見面傾談,6點黎到尖沙咀食晚餐,一直都話過想試香港的米芝蓮餐廳,今日終於有機會啦!這間莆田之前在將軍澳已經想試,但太多客人了;佢開咗好多分店,尖沙咀剛剛就腳!在美麗華商場2期2樓,環境一流好舒適又光猛!好乾淨、服務好!前菜:煨花生(軟腍香口)食物方面、我們叫了這裡出名的蟶子2食、炒米粉及黃花魚。1. 冰爽酒糟蟶子好大隻好肥美!好新鮮的蟶子爽口有口感!喜歡這口味,清清涼涼有微微酒味,好適合夏天熱熱天氣2. 鐵板鹽焗蟶子另一種食法,熱辣辣,一隻隻肥美新鮮的蟶子排成2行在一粒粒焗香了鹽上,好香配上少少鹽鹽巴,咸味香濃!3. 百秒黃花魚好熱騰騰的黃花魚,魚新鮮無鯹味、好滑滑的魚肉,清清的不會好濃或好咸,熱食好好味;湯也是清甜的,如魚湯般4. 興化米粉米粉幼細好滑身,唔會油膩;材料好豐富,蝦好爽口、花生脆、肉絲、菇、腐皮絲、紫菜、蜆肉、蔬菜、魷魚等等,口感正;配上泰式香酸辣醬,更野味更出色黎食一定要等位,實在好出名好多人來品嚐!
前菜:煨花生(軟腍香口)
食物方面、我們叫了這裡出名的蟶子2食、炒米粉及黃花魚。
1. 冰爽酒糟蟶子
2. 鐵板鹽焗蟶子
3. 百秒黃花魚
4. 興化米粉
黎食一定要等位,實在好出名好多人來品嚐!