2021-07-02
已經唔記得第幾次黎呢間餐廳食飯,轉咗新嘅menu,所以又嚟食多一次。試過唔同既米芝蓮餐廳,有時meun入面既野食唔係甘岩食,又或者食牛一定要加錢,重係要加好多錢果種,有啲覺得唔抵既感覺。而Petrus一直都無令我失望,meun入面選擇既款式幾多,要加錢既菜式都係合理。今次叫左三道菜 ($1,288) 🥖麵包 Bread ~ 麵包一上枱已經聞到香味,又鬆又軟既麵包配上牛油 🥧前菜小食 Amuse bouche仿石頭三文魚· 青豆撻· 白朱古力鵝肝撻 ~ 依次序由淡至濃味食。仿石頭三文魚,由蛋黃醬整成既雲石面,加上Oyster leaf,醮上柚子松露汁,食落好特別。青豆撻夠清新。白朱古力鵝肝撻好濃果,留到最後食係最適合不過。 前菜 Starter 🦀 挪威皇帝蟹· 珍珠麵· 茄子· 莎莎青醬 Norwegian King Crab· Fregola Sarda· Eggplant· Salsa Verde ~ 賣相非常吸引,藝術品一樣上枱,靚到唔捨得食。皇帝蟹腳好鮮味,珍珠麵加上茄子同蟹肉沙律食落好清新,加上食用花,食落有種薄荷既味道。 🥩 小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal·
🥧前菜小食 Amuse bouche
前菜 Starter
🥩 小牛肉· 海膽· 蜆殼粉· 小牛胸腺 Veal· Sea Urchin· Conchiglioni· Sweetbread ~ 牛肉好鮮嫩,蜆殼粉包住小牛胸腺,海膽係 parmesan cheese中間,幾好食。
主菜 Main
🦞 藍龍蝦· 雲吞· 菠菜· 松露汁 Blue lobster· Ravioli· Spinach· Truffle jus (+$188) ~ 原條燒龍蝦尾,配上蝦膏同松露汁好好食。用原隻蟹鉗整成嘅菠菜雲吞,配上龍蝦泡沫,好濃既龍蝦味。
甜品 Dessert
🍓意大利士多啤梨· 瑞士蛋白霜· 番茄· 龍簥 Italian Strawberry· Swiss Meringue· Tomatoes· Tarragon ~ 造型好別緻既甜品,士多啤梨番茄雪芭加上脆口既蛋白霜,蕃茄造型士多啤梨蕃茄mousse,配上蕃茄士多啤梨醬,食落唔會太甜,又有淡淡士多啤梨同蕃茄味,好少食到以蔬果造既甜品
🍰 聖安娜蛋糕· 焦糖· 泡芙· 松露 Saint Honore· Caramel· Pastry Choux· Truffles ~ 食落好creamy,忌廉好滑,餅底幾脆。
🍫 瑪德蓮·可麗露· 咖啡朱古力· 黑加侖子軟糖 Madeline· Canele· Coffee chocolate· Blackcurrant Jerry ~ 瑪德蓮同可麗露係法國傳統甜品,印象中上一次食晚飯都有,唔多介紹, 咖啡味朱古力好濃咖啡味,自家製黑加侖子軟糖幾好食。