餐廳: 富臨飯店阿一鮑魚
資訊:

📍Hong Kong📍#ami的擇星之旅#ami港島綫 富臨 米芝蓮三星⭐️⭐️⭐️相信大家會成日聽到阿一鮑魚,今次終於可以試到阿一鮑魚究竟係乜味。🤤另外,富臨飯店都係我第一間試既中菜米芝蓮餐廳!位於銅鑼灣,坐靠近窗邊會見到小小維港景色。💛超級唔好意思地,有拖延症既Ami呢個係2年前既menu🫠。 另外,當然既疫情比較嚴重,用餐既人都比較少。坐到入去職員多過食客,尷尬既我。🤣按照慣例,分享最愛三道菜式比大家。1. 鮮蟹肉竹笙翅由細到大都超中意食翅,無論係真真假假假假真真都好。🤤蟹肉帶出既鮮,令到成碗翅升華。竹笙增加左口感,仲吸曬啲湯好鬼正!2. 富臨脆皮雞呢個雞超級有驚喜,脆卜卜既雞皮配上超滑嫩既雞肉。一開始好驚個雞皮會超級油但完全唔會,平時唔食雞皮既我都食得一乾二淨。🤣另外,旁邊配上既蝦片就普普通通無太特別。3. 蛋白杏仁茶對於我超級抗拒杏仁副產品既我,呢個杏仁茶簡直打開左我既眼介。一直都覺得杏仁茶係會好杰撻撻,會有一陣陣苦澀味。呢一碗完全唔會好看既杏仁味道,另外配上蜜糖令到整個味道提升左。上次去分別同朋友仔叫左兩個唔同既Tasting Menu,米芝蓮三星套餐同鮑魚龍蝦宴。整體都
📍Hong Kong📍

#ami的擇星之旅
#ami港島綫
富臨 米芝蓮三星⭐️⭐️⭐️

1. 鮮蟹肉竹笙翅

2. 富臨脆皮雞

3. 蛋白杏仁茶

上次去分別同朋友仔叫左兩個唔同既Tasting Menu,米芝蓮三星套餐同鮑魚龍蝦宴。整體都好好食,朋友仔好期待佢個鮑魚會溏心,但可惜無。令到佢有小小失望。😂另外,每枱都有佢地既富臨秘醬,分別有XO醬同豆豉醬,兩個醬都食到回味無窮,最後仲買埋返屋企。
提提除左收10%服務費之外,茶位果仁秘醬都會另外收費。😉

💰價錢: HKD $ 2000-3500/ Per One

😋味道: ❤️❤️❤️❤️🖤

📍地址: 銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓

#hongkong#hkfoodie#hkig#foodgasm#foodphotography#hkfoodblogger #hongkong