2024-12-26
店名: 一家地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖筲箕灣站A2出口,行4分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5筲箕灣形薈有一間米芝蓮中菜館,一直都想試,今次同朋友經過,決定試下😝佢地長期人氣旺盛,大家記得book位🙈蟹皇玉帶拌鍋巴❤️❤️❤️❤️❤️$148鍋巴十分鬆脆,咬落口感十足,面頭加上滿滿嘅蟹皇玉帶,鮮味之餘,外加上一份層次感🤩一家蔥油白切雞❤️❤️❤️❤️❤️$138呢個係米芝連之選,上枱有滿滿嘅葱花,件作為愛葱人士大喜❤️白切雞超嫩滑,皮薄肉嫩,肉質細膩,完全唔會太過油膩,就連葱花都十分新鮮🥰小籠包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️$58每粒小籠包個皮都幾薄&通透,睇到少少內裏嘅肉餡&湯汁🤩加啲醋同埋薑絲,啖啖入口都感覺被鮮肉高湯包裹住,綜合嚟講好感,美美細膩😍麻辣香炸鳳尾魚❤️❤️❤️❤️❤️$78不論啱啱放喺枱面還是係放耐咗,仍然都可以保留鳳尾魚嘅酥脆油香口感🤤味道帶點微辣,側邊有兩個半粒青檸,加入青檸汁之後多咗一種fresh嘅感覺,一啲都唔單調!不愧係米芝蓮菜色!😋炸芝麻團(5隻)❤️❤️❤️❤️❤️$48新鮮熱辣辣炸起,每粒芝麻都鋪滿咗黑白芝麻粒,一擺上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅時候外脆內軟糯
地址: 筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
一家蔥油白切雞❤️❤️❤️❤️❤️
小籠包(4件)❤️❤️❤️❤️❤️
麻辣香炸鳳尾魚❤️❤️❤️❤️❤️
炸芝麻團(5隻)❤️❤️❤️❤️❤️
新鮮熱辣辣炸起,每粒芝麻都鋪滿咗黑白芝麻粒,一擺上枱就好香嘅芝麻香味👍🏻咬落去嘅時候外脆內軟糯,包住香濃嘅黑芝麻糊內餡,一次過品嚐到唔同嘅層次口感,非常足料!😝
滋潤養生茶❤️❤️❤️❤️❤️
店家用左杞子、龍眼、蘋果等材料去煲,喺寒冬之下一淡落去暖笠笠,飲落去又有紅棗杞子嘅自然甘甜,潤喉暖胃。聽聞呢杯係期間限定,定期都會因應時節口味等有唔同嘅嘢飲。🤩
扭擰妹頭❤️❤️❤️❤️❤️
有柑桔伯爵茶、雜莓、檸蜜爆珠,飲落十分清新,唔會過甜,加入檸蜜爆珠就更有口感😆
茶芥
$8/位