2022-01-10
⭐️多賀野拉麵(沙田)⭐️新城市廣場一樓原來有咁多餐廳,今日嚟到呢間和風拉麵餐廳,據說係米芝蓮推介,香港最優秀嘅拉麵。個頭就開到好大,今日就嚟試吓係咪咁好食。餐單選擇唔多,而且價錢偏貴。最後叫咗一款招牌多賀野醬油拉麵。足足等咗半個鐘,差啲想取消訂單,拉麵就嚟咗啦。同埋一直都覺得好奇怪,點解日式餐廳係比水,而唔係日式煎茶,之後發現原來佢哋係冇杯,所以就比咗水。但係我覺得禮貌上都要同客人講聲。呢度扣咗好多分。⭐️多賀野醬油拉麵($128)⭐️期待已久嘅一碗拉麵,價錢同埋等候時間已經令到我好唔耐煩。一嚟到成個面層都係油睇落好唔健康。配料唔算多,有少少筍,糖心蛋一隻,紫菜,蔥花同埋兩塊日式叉燒。講真,麵係幾好食,好有嚼勁,幾爽滑。 湯底清清地,有陣海鮮味,唔會太咸。溏心蛋好好食,但嫌個叉燒太硬,有吞到吞唔落嘅感覺。一碗$128 加一既麵,我覺得太唔值。加上服務態度都唔係咁好,覺得太令人失望,以後都唔會過嚟幫襯。☹️
⭐️多賀野醬油拉麵($128)⭐️