今個聖誕冇得去旅行😢所以同另一半一早決定聖誕節🎄要食返餐好嘅☺️就預先book咗呢一間米芝蓮餐廳,打算試吓佢嘅午餐。半島酒店入邊呢一間法國餐廳,相信都有好多人聽過,甚有名氣,所以都好重視今次嘅用餐體驗😆😆 半島酒店嘅門口好氣派,服務都好好,會有專人指路。Gaddis餐廳嘅門口比較低調,唔係咁容易就搵到,最好就問吓職員啦。入到餐廳嘅範圍,就即刻覺得好有聖誕氣氛啦。枱與枱之間非常之足夠嘅距離,絕對唔會容易聽到隔離枱嘅對話,餐廳播住輕鬆嘅音樂,感覺好放鬆。去到點餐嘅部份,侍應🤵🏻好有耐性咁會解釋每一道菜嘅用料同埋特色,俾我哋可以慢慢選擇。最後,我哋兩位都揀咗三道菜嘅午餐🍝之後,就由職員慢慢奉送上餐前嘅麵包🥖🥐其中一款麵包,係由侍應即席喺我哋面前上枱,麵包亦都非常好味,有咬口亦有麵包香☺️☺️☺️餐前小食法國雞肉酥皮凍批(配黑松露菌)耶路撒冷雅枝竹忌廉湯(配鴨肝雲吞)食完前菜,就到正餐啦,我哋叫咗兩道主食:🌸北海道扇貝配雜色椰菜花👩🏻:扇貝共有三大粒,非常之彈牙同嫩口、有鮮味,配合印色香料入口好異國風情,係好味嘅☺️🌸法國血鴨胸配紅肉橙同蘿蔔👨🏻:鴨胸煮嘅速度非常恰到好處,而且食材非常高質,好香鴨油香,

餐前小食

法國雞肉酥皮凍批(配黑松露菌)

耶路撒冷雅枝竹忌廉湯(配鴨肝雲吞)

食完前菜,就到正餐啦,我哋叫咗兩道主食:
🌸北海道扇貝配雜色椰菜花

🌸法國血鴨胸配紅肉橙同蘿蔔
👨🏻:鴨胸煮嘅速度非常恰到好處,而且食材非常高質,好香鴨油香,紅肉橙汁甜酸度適中,高水準!

🍫🧉去到最後,當然係甜品部份啦!每一位客人跟餐都有一款甜品, 我哋就揀咗兩款:

🌸五香粉朱古力醬
👩🏻:個人認為非常好味,只要你係朱古力迷嘅話呢,一定唔可以錯過呢一款啊!

至於另一款我哋嗌左叫
🌸巴黎圈泡芙(Paris Priest)
由於相片所限,再加上我認為味道偏甜,所以我就唔喺度po相啦😆

最後最後!值得一提嘅,就係呢一個跟餐指定配送嘅Petite Fours朱古力💜💜💜可能因為我係朱古力迷,有佢配送咖啡作為呢個聖誕大餐嘅結尾,覺得非常之圓滿。
Petite  Four

食後分享:
1️⃣呢間米芝連餐廳,午餐性價比非常高,如果要慶祝節日或者生日,記得提早訂枱啦
2️⃣餐廳整體環境都非常靚同舒適。當然,如果訂枱時想指定坐窗邊,影相會更加靚
3️⃣侍應嘅水平好高,如果你想邀請外國朋友一齊進餐,侍應能夠全程用英文去解釋餐牌同食材,用餐體驗絕對加分
4️⃣要進入Gaddis,可以順便經過半島酒店大廳,如果撞正聖誕新年,大廳裝飾非常華麗,可以留返少少時間同朋友影相留念
2020-12-22
慶祝紀念