2017-11-20
真的很少很少入嚟粉嶺食飯, 今次又系因為行山終點站在上水, 又一次順個靚便入嚟粉嶺哩間裝修得高貴典雅, 又富藝術氣氛的高檔西餐廳吃個浪漫富情調的晚飯。Early bird 18:00 開飯鳥, 早啲食, 客人少啲, 服務都週到啲餐廳氣氛真系既高雅又浪漫, 感覺很高級。餐廳有供應dinner set , 價錢又比想像中冇咁貴, HK$178-388 包餐湯、餐包、主菜、甜品及餐飲, 今晚散叫開心 share。蛋黃醬/意大利陳醋/橄欖油餐湯附送餐包脆脆棒 ~ 包如其名, 脆脆的, 可以拈蛋黃醬吃。芝士蕃茄條 ~ 香香軟軟, 番茄片酸酸香香, 不用拈醬已很美味。香草包 ~ 怕飽肚, 這個沒吃。黑松露忌廉蘑菇湯($78)上檯時湯還在冒煙, 夠熱, 因此黑松及菇菌香氣熏天, 除咗黑松露下得重手, 蘑菇粒亦下得夠多, 啖湯好香菌味, 還有粒粒爽口口感, 鹹淡適中, 好正, 必喝!香炒扥扥蜆 ($138)大鄉里未食過扥扥蜆, 何不試試? 白酒汁下了白酒、上湯、蒜溶、香草及牛油炒香, 再下蜆同炒, 白酒汁清香型, 襯托鮮甜的扥扥蜆很配搭, 絕對不會搶去扥扥蜆的鮮甜, 扥扥蜆頗大隻, 蜆肉肉厚夠鹹鮮,
餐廳氣氛真系既高雅又浪漫, 感覺很高級。
蛋黃醬/意大利陳醋/橄欖油
餐湯附送餐包
脆脆棒 ~ 包如其名, 脆脆的, 可以拈蛋黃醬吃。
香草包 ~ 怕飽肚, 這個沒吃。
黑松露忌廉蘑菇湯($78)
香炒扥扥蜆 ($138)
大鄉里未食過扥扥蜆, 何不試試? 白酒汁下了白酒、上湯、蒜溶、香草及牛油炒香, 再下蜆同炒, 白酒汁清香型, 襯托鮮甜的扥扥蜆很配搭, 絕對不會搶去扥扥蜆的鮮甜, 扥扥蜆頗大隻, 蜆肉肉厚夠鹹鮮, 廚師火候控制得幾好, 所以蜆肉仍保持嫩口, 唔靭, 咁當然蜆size 越細, 蜆肉會越嫩滑, 相反鮮甜度就會冇咁足, 各有各好。
炭燒US PRIME T-BONE ($388)
柏斯的T-bone steak 百分百不經調味, 原汁原味以傳統炭燒, 牛扒帶點炭的焦香, 扒面還帶少量黑炭灰, 只要食時撥走便可, T形骨頭的兩側一邊有著油脂豐富及肉質細嫩特質, 另一邊則粗曠有嚼勁, 肉味濃郁, 百分百的雙重口感, 雙重享受, 兼非常大塊, 我估有12安以上, 所以開心SHARE 較好。
牛扒燒得色澤紅潤, 肉汁豐富, 帶根的部分更有咬口, 肉味更濃郁, 如果你嫌根部份靭, 可以切走這部分才入口, 不懂欣賞或者索性不要叫T-bone了。
呢粒原蒜焗了2小時, 蒜辛辣完全消失, 變得香軟帶甜。
最警喜系其中一款配菜~薯溶, 竟然下了黑松露撈, 好香黑松露的味道, 真係又香又滑, 好食。
OVERSTONE PINOT NOIR 2014 ($88/杯)
紅肉配紅酒這是常識吧, 牛肉令葡萄酒中苦澀口感變得順滑柔和, 葡萄果香更突出, 而紅酒就能帶走牛肉脂肪的油膩感, 相得益彰, 呢枝紅酒較易入口, 入口順滑富果香, 啱曬怕 dry 的我。
Tiramisù ($68)
很美麗的意大利芝士餅, 芝士忌廉餅香滑微甜, 咖啡酒下得唔多, 故咖啡及酒味好輕, 小朋友都會覺得好食, 灑在餅面的朱古力粉卻是非常濃香, 令Tiramisù 味道更添層次感。