今日嚟粉嶺踩單車🚴‍♀️,踩完就揾間餐廳醫下肚仔先🤪呢間餐廳嘅環境好舒服😍環境都都幾寧靜🤫同幾有裝飾幾靚既餐廳✨🧊南瓜湯及蒜蓉包 8.5/10南瓜湯質地幾creamy👍🏻飲落去好香南瓜味🎃店員仲會問大家需唔需要加入胡椒碎🤪有黑胡椒同埋胡椒揀😋我哋就選擇咗加入黑胡椒,入即磨黑椒碎令湯既味道有少少辣,令南瓜味道更突出😋。蒜蓉包🥖焗到脆卜卜,仲好香蒜蓉🧄味添,點湯食都幾好味🤤🧊鮮蟹肉釀蘑菇配橙車打芝士汁 $59 8/10蘑菇入面加入左鮮蟹肉同埋比芝士醬包住左外面,咬落去先食到車打芝士醬既香,再感受到蘑菇入面好多汁,蟹既鮮味再係口入面爆出嚟,作為前菜都係一個不二之選。🧊松露薯條配自家制黑松露醬 $58 8/10平時都幾中意食幼身薯條,熱辣辣既時候脆卜卜,呢一個薯條調味上唔會太鹹,仲食到松露既味道,松露醬分量都唔少,如果松露味再重啲就更好味。🧊秘制薑汁米酒魚湯煮原條沙巴 $228 8.5/10沙巴魚巴分量都唔少,加入左大蔥同蘑菇去增加鮮味,魚既肉質滑溜,湯入面薑同酒味比較重之餘仲試到魚既鮮味,薑汁去除左海鮮既腥味,令到湯底更好味🧊西班牙伊比利黑毛豬扒配薯菜 $158 8.5/10黑毛豬扒煎到兩邊金

🧊南瓜湯及蒜蓉包 8.5/10

🧊鮮蟹肉釀蘑菇配橙車打芝士汁 $59 8/10

🧊松露薯條配自家制黑松露醬 $58 8/10

🧊秘制薑汁米酒魚湯煮原條沙巴 $228 8.5/10

🧊西班牙伊比利黑毛豬扒配薯菜 $158 8.5/10
黑毛豬扒煎到兩邊金黃,切開都有肉汁流出嚟,食落豬味濃郁同感受到油脂既香味。最有驚喜係千層薯塔,食落一層層,中間同面頭會有少少白汁同芝士,同埋豬扒一齊食都幾夾。成個主菜既分量幾多又幾好味

🧊自家制香脆蘋果批配雲呢拿雪糕 $79 9.5/10
雖然呢個賣相唔係話超級靚🤣但係真係好好食🥹個雪糕係海鹽味嘅雲呢拿雪糕🤤又靚又好食😋!最鍾意就係「不少少雪糕」再加埋熱辣辣嘅蘋果批食🥰 一凍一熱超好食!🥹

🧊藍莓芝士蛋糕 $44 8/10
擺盤好精緻✨質感都幾實身,唔會話太易散😚都唔會有太溜嘅感覺👍🏻但如果芝士味再重啲就好🥰

整體嚟講呢間環境氣氛都幾好之餘,服務都幾好,最緊要野食既味道好味,幾推薦大家嚟試下呢一間餐廳

📍Dragon cafe
粉嶺皇后山龍峻路地鋪