2024-03-30
估唔到南昌有一間小店專做酸菜魚同麻辣燙。外面看細細間,全間粉紅色,好似居酒屋。估唔到咁多人幫襯,去到都要排隊等半粒鐘。天花頂酸菜魚(小辣)店舖非常有創意地用咗平時食hightea用嘅架去裝住酸菜魚,非常有特色,打卡必叫。酸菜魚湯底酸酸辣辣,非常開胃。魚片份量激多,食落口感非常新鮮爽滑,魚片吸收晒酸菜湯嘅精華令魚的鮮味更加出同鮮。飲落個湯非常鮮甜。海鮮麻辣燙 - 選了香濃麻辣湯(小辣),葷菜可選選3款。我哋選了鱸魚片、青口、嫩牛肉。素菜可任選4款,選了萵筍片、魔芋絲、鮮豆皮、寬薯粉條。出來到個碗超大、真係二人份量一個人食唔晒。麻辣燙湯底食落酸酸麻麻辣辣,非常有層次。寬薯粉條夠新鮮,煮到好彈牙。青口夠新鮮,嫩牛肉肉質鮮嫩。手打檸檬茶真係非常爆新鮮,好重檸檬味。最特別店主加埋青檸,所以飲落去唔會太酸同多種層次,非常大杯。就算食咗兩款辣嘢都可以即時止辣、戒口渴。
天花頂酸菜魚(小辣)
手打檸檬茶