2016-09-01
今日收到朋友送既寶湖集團月餅😍住港島區嘅人對寶湖酒樓應該會比較熟d,因為佢分店多數喺港島區嗰面。 寶湖算係比較傳統嘅一間店,原來今年佢地大改革,月餅盒改用日本design,表面係凹凸紋嘅花花,感覺上young好多。 試咗雙黃白蓮蓉同埋粒粒紅豆月餅 雙黃白蓮蓉就同平時嘅月餅差唔多,外脆內軟,蓮蓉份量都幾多,甜度剛剛好,入口都幾軟滑,至於個蛋黃幾有油香,不過傳統月餅我都係冇特別喜好。 比較特別嘅係粒粒紅豆迷你月餅,除咗冰皮月餅之外,未試過傳統月餅都有紅豆餡,本來以為會好甜,但原來唔係,而且都幾好味,因為佢比一般月餅細,入口嘅口感有啲似蓮蓉,但就冇蓮蓉咁漏,而且仲可以食到粒粒紅豆餡,個鐵盒仲要係圓形嫁😳,每罐有2個,啱哂送比朋友,都夠哂得體。 雙黃白蓮蓉4個裝 $178 粒粒紅豆迷你月餅2個裝 $48 $48就送至月餅比人,好平~~
試咗雙黃白蓮蓉同埋粒粒紅豆月餅