2020-11-27 47 瀏覽
今日係九龍灣睇完傢俬, 去食發哥粥底火鍋, 佢藏身於工廈地舖, 好處就係地方大坐得舒服。點左龍蝦海鮮餐有好多嘢食!首先嚟前菜:蒜蓉青口 蒜蓉菜加甜酸醬汁, 烤焗青口, 十分惹味!冰鎮清酒鮑魚 厚身煙韌軟熟有嚼口, 帶淡淡清酒氣息。燉湯 雞腳燉湯補充骨膠原, 暖一暖個胃!海鮮拼盤有龍蝦、貴妃蚌、聖子、多寶魚片、海蝦、海蜆。原隻龍蝦開邊, 鮮甜爽口彈牙, 貴妃蚌爽脆煙韌。多寶魚幼滑軟嫩, 重魚味。海蜆生活鮮甜。安格斯牛肩肉 爽口嫩滑有牛肉味, 用粥底來灼一灼, 突顯牛肉鮮甜味道!套餐可選擇火鍋配料8款我哋就揀咗 蟹粉包心丸、貢丸、魚皮餃、雲吞、午餐肉、唐生菜、墨魚滑、蝦滑。店員推介蝦滑、墨魚滑, 新鮮嫩滑爽口, 啱曬打邊爐。雲吞好鮮味。魚皮餃晶瑩剔透, 咬落有趙口。貢丸味道濃沃多肉汁。最後加入粟米、芋頭、南瓜粒和粥, 煲幾分鐘 就成為雜糧粥。粥底吸收曬海鮮嘅精華, 唔使再加任何調味, 已經很足夠!

點左龍蝦海鮮餐有好多嘢食!

首先嚟前菜:
蒜蓉青口 蒜蓉菜加甜酸醬汁, 烤焗青口, 十分惹味!

冰鎮清酒鮑魚 厚身煙韌軟熟有嚼口, 帶淡淡清酒氣息。

燉湯 雞腳燉湯補充骨膠原, 暖一暖個胃!

海鮮拼盤

套餐可選擇火鍋配料8款

最後加入粟米、芋頭、南瓜粒和粥, 煲幾分鐘 就成為雜糧粥。

粥底吸收曬海鮮嘅精華, 唔使再加任何調味, 已經很足夠!