2017-01-08 593 瀏覽
前排,趁天氣涼涼地,見到海皇粥店又做緊呢一個大滿粥火鍋,價錢亦都唔貴,於是就嚟到銅鑼灣嘅分店試一試。呢個粥底火鍋,係限時推出嘅,仲有係要指定分店先至可以食到,所以詳情可以留意番海皇粥店官方網站嘅資料。如餐牌所示,有幾隻配料可供大家選擇,包括:海鮮盛會美國肥牛鍋雙份美國肥牛鍋滋補紅棗醉雞鍋雙份巴西豚肉鍋唔夠飽嘅朋友仔,可以選擇加其他配料嘢飲方面,我哋選擇咗凍嘅檸檬薏米水,味道方面比較淡,薏米嘅比例太多,味道一般。一開始嚟咗份油炸鬼先(因為太肚餓嘅關係,影之前已經急不及待咁食咗一半)炸得唔錯,外皮有油既甘香,仍然好脆調味料主角黎到,我哋兩個人其中一個鍋選擇咗呢一個南瓜粟米肉碎粥底,配以雙份肥牛。其實味道方面,南瓜嘅味道唔多,比較淡,嘢食淥完之後,主要都係用豉油或者蒜去做調味,所以粥底嘅作用不大。另一個鍋,我哋選擇咗滋味白粥底,配以醉雞。落咗醉雞之後,成鍋粥立即充滿咗醉雞酒香同藥材嘅味道,而且裏面仲有大概四至五舊雞,肉質亦都係滑嘅,值得推薦!必備嘅配料,包括韓式韭菜餃子、三寶丸(豬肉、蝦米鯪魚、牛肉)、豆腐、五色蔬菜、即食麵或油條半客三寶丸嘅肉質唔錯,食起嚟都爽同彈牙嘅,其他嘅配料都不過不失

如餐牌所示,有幾隻配料可供大家選擇,包括:
海鮮盛會美國肥牛鍋
雙份美國肥牛鍋
滋補紅棗醉雞鍋
雙份巴西豚肉鍋
唔夠飽嘅朋友仔,可以選擇加其他配料
凍檸檬薏米水
)炸得唔錯,外皮有油既甘香,仍然好脆
油炸鬼
南瓜粟米肉碎粥配雙份肥牛

另一個鍋,我哋選擇咗滋味白粥底,配以醉雞。
滋味白粥底陪醉雞

配料
三寶丸嘅肉質唔錯,食起嚟都爽同彈牙嘅,其他嘅配料都不過不失,係一般打邊爐食開嘅質素。但如果選擇咗要即食麵嘅話,要食完其他嘢之後,趁早少少落個面落去,因為佢個粥底會好快比啲面吸乾晒,有無得叫佢再添粥底就唔清楚啦。

其實呢個價錢,食到咁多野,仲要啲料都唔算好差,真係幾抵嘅!再講埋呢一個肥牛,份量都唔少,而且肉質亦都算唔錯,如果想平平哋打個邊路,呢度真係唔錯嘅選擇!
雙份肥牛
埋單計,兩個人都只係$140 ,一般快餐店嘅服務,食得飽肚嘅食物,如果係想同屋企人簡簡單單食餐飯嘅,我都建議你來呢度試一試,但邊間分店有粥底火鍋,就真係要上網check多次。
2016-12-14
油炸鬼