2024-08-16 407 瀏覽
餐廳前身喺中環三小漁,係我以前成日去嘅中菜館,今日專登去新店探下啲老朋友。黑磚豆腐外脆內嫩~熱辣辣嘅豆腐係最好食。煙燻糖心蛋最有趣係有隻手的模型托住隻糖心蛋~蛋黃流心,蛋白Q彈,散發陣陣的煙燻香~香檸汁花甲多數都係食開油鹽水的煮法,今次用咗香檸汁,開胃,少少辣,似泰式風味。香茅烤椒煎焗生蠔透過香茅提鮮,高揚清雅的檸檬柑橘香氣去除蠔的鐵銹味,生蠔都有中等size,頗肥美。脆皮風沙雞上枱時,打開玻璃蓋,煙霧瀰漫,果木煙薰味增添迷人的香氣,味道更有層次。雞皮香脆,雞肉滑嫩,推介!宫保大蝦球酸甜開胃,蝦球又大又爽口。造型精緻,有雕咗花的瓜、腰果、乾紅辣椒、香葱伴碟,視覺效果好靚~鮮魚湯頂級肚魚芥菜煲魚湯鮮甜,醇厚的奶白色,魚肚索了湯汁,芥菜帶回甘,係人人都適合的養生湯品。-

黑磚豆腐
外脆內嫩~熱辣辣嘅豆腐係最好食。

煙燻糖心蛋

香檸汁花甲