2017-08-07 455 瀏覽
女朋友生日,當然要搵間好d ge餐廳去慶祝下啦,知道距中意食日本野,就選擇咗系中環ge"浪人"日本料理餐廳食飯,閑日上去,其實都無特別去訂位,直接上去都可以.坐低之後就睇餐牌啦,之前聽朋友推薦過呢間餐廳,刺身壽司等用料都好新鮮,今晚一於試下啦.燒牛肉沙律配芝麻醬($68)前菜叫了呢個燒牛肉沙律配芝麻醬,幾得意ge沙律,第一次食!原來辣醬同芝麻醬系可以咁夾,撈埋d沙律菜食,有另外一個風味!好唔錯,而且唔會一開始就好流,反而都幾清新,牛肉又燒得好嫩滑,唔錯!鮟鱇魚肝伴海膽三文魚籽($98)第二個頭盤,鮟鱇魚肝好新鮮,同距個醬汁一齊食一流!!而且完全有我系日本食感覺,好creamy!!好正.隔離仲有只小木船裝住三文魚籽!翻開三文魚籽別有洞天!下面系滿滿ge海膽,兩者一齊食,好鮮,好正!!!特上壽司($498)今晚ge主角!十二貫ge特上壽司拼盤!!有唔同ge魚類壽司,每日都可能會唔同,因為師傅會根據時令而選出唔同ge食材~今次就有大拖羅,鮪魚,新鮮青魚,油甘魚,鰻魚,金目鯛,深海池魚等..每件都好新鮮,店家都會推薦由淡到濃味去食,品味唔同魚類ge鮮味,好正真係!!!浪人卷($288)又係店家
訂位,直接上去都可以.
1941 瀏覽

燒牛肉沙律配芝麻醬($68)
好流,反而都幾清新,牛肉又燒得好嫩滑,唔錯!

鮟鱇魚肝伴海膽三文魚籽($98)
系滿滿ge海膽,兩者一齊食,好鮮,好正!!!

特上壽司($498)

浪人卷($288)
又係店家ge特色卷物之一!單睇個樣都已經夠曬吸引,大大粒ge三文魚籽下面系海膽,再加吞拿魚蓉,以為咁就完?未!一口咬開壽司,入面仲包住三文魚同吞拿魚!真係好豐富ge一個卷物!!!完全系邪惡化身!
重點個海膽夠曬新鮮,creamy!好正!卷物份量足夠!!完全滿足~

野菜天盛($100)
呢度個野菜天婦羅都一樣好豐富,分別有炸冬菇,紫蘇,番薯,南瓜,茄子,辣椒,大蔥等!炸粉唔會好厚,最喜歡距個炸南瓜,真系好唔錯~

三文魚茶績飯($68)
茶味好香,上面有dd熟ge三文魚碎,食完刺身,可以食個熱野亂下個肚,唔錯~

番薯雪岜($58)
幾特別ge雪岜,番薯味好濃郁!

女朋友好喜歡今晚呢餐,覺得餐廳都幾適合慶祝日子黎食,環境唔錯,唔會好吵,而且坐得都好舒服,店員又有禮貌,唔錯.