2023-01-04 395 瀏覽
胡同 📍尖沙咀中間道15號H Zentre18樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一間位於高層嘅中菜 今次就嚟試佢地restaurant week嘅午市套餐 $298 +10% 可以揀三款點心 一款主菜配飯 同甜品 可以話非常之豐富 而整體體驗都不錯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥟 欖角鱈魚餃 ▶︎ 內餡唔太食得出係咩 鱈魚同欖角嘅口感都不太明顯 反而覺得有少少似肥豬肉口感🫣 ▶︎ 調味係淡淡嘅鹹香 上面嘅三文魚籽會增添少少鮮味▶︎ 皮嘅口感有少少偏硬🤏🏻好味指數:●●●○○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫔 海皇脆筒 ▶︎ 唔係傳統嘅春卷皮 而係似有一層麵包糠 炸得酥脆而唔油 ▶︎ 內餡食得出有帶子 蝦同埋蔬菜 調味鮮甜帶鹹 味道唔錯👍🏻好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥠 竹炭魚香鹹水角 ▶︎ 黑色嘅鹹水角第一次見 入面包咗肉餡 蝦乾 茄子等 ▶︎ 佢嘅糯米外皮口感同味道都相當不錯 食到糯米香 外皮脆得嚟又有黏糯口感🤤 ▶︎ 內餡都食到鮮味 分量都夠足好味指數:●●●●●━━━━━━━
胡同

竹炭魚香鹹水角

🍤 黃金蝦
▶︎ 炸蝦球同南瓜片 外層有鹹蛋黃醬
▶︎ 蝦都算大大隻 炸粉唔太厚不過感覺偏油
▶︎ 鹹蛋黃調味唔會太鹹 係食到沙沙口感嘅 不過鹹蛋黃嘅油感大過香
▶︎ 炸南瓜 軟糯同甜 加上鹹蛋黃嘅香 反而好味過蝦🤣
好味指數:●●●●○
黃金蝦

🍚 菜粒蛋白炒飯
▶︎ 炒飯油感偏重 而且會越食越鹹
好味指數:●●◐○○
菜粒蛋白炒飯

🍮 龍井奶凍配焦糖海鹽朱古力糯米糍
▶︎ 龍井奶凍質感順滑且厚重 味道係奶香大過茶香 調味不錯但會鐘意茶味出啲
▶︎ 糯米糍係熱辣辣嘅 內餡係朱古力流沙 甜度偏高 而焦糖同海鹽味就唔係好食得出
好味指數:●●●◐○
龍井奶凍配焦糖海鹽朱古力糯米糍

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月中 (午餐)
快樂指數😋: ⑧⑧/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌖🌑🌑