2023-07-24 23 瀏覽
成日行經旺角黑布街, 見到呢間TAP The Ale Project 精釀手工啤酒, 心郁郁想入去試下, 趁聽日星期六唔使返工, 今晚約埋同事放工去飲番杯🍻我哋7點去到, 成間舖都已經人頭湧湧, 坐滿九成 😯, 好好氣氛, 非常熱鬧👏店員好好, 攞餐牌畀我哋嘅時候介紹得好詳盡👍; 有本地精釀啤酒, 會不定期轉換款式, 令客人可以嘗試更多唔同味道, 亦都有進口啤酒, 餐牌裏詳細列明每款酒既成份、酒精濃度、甘苦度, 精釀啤酒味道變化多, 甜酸苦辣均有, 店內亦有不含酒精飲品提供選擇🤗, 聽店員介紹小食主要以fusion為主, 而漢堡方面, 廚師選用咗本地屠宰免治牛再自製成漢堡, 睇得出全店上下都好用心🥰🔹No.17 黑啤🍺ABV 7% , No.19 Cloudy Cider ABV7.3%🥂朋友揀咗杯加入無花果同可可豆既黑啤, 味道冇一般黑啤嘅苦澀, 有點苦盡甘來嘅感覺🤭, 我就揀咗酒精濃度冇咁高嘅英式傳統未經過濾嘅蘋果酒, 酸酸甜甜好易入口😍🔹蔥油漬蠔廚師加咗啲新意思, 用咗自家製嘅黑啤汁嚟煮蠔, 將薑切薄片炸到脆口, 先試一隻冇連薑片一齊食嘅蠔, 第一次食油漬蠔, 估唔到咁好味🤤,

🔹蔥油漬蠔
廚師加咗啲新意思, 用咗自家製嘅黑啤汁嚟煮蠔, 將薑切薄片炸到脆口, 先試一隻冇連薑片一齊食嘅蠔, 第一次食油漬蠔, 估唔到咁好味🤤, 見唔到碟內有任何醬汁, 但係廣島蠔已經好入味, 而連同焦香嘅薑片一齊食, 一脆一軟又係另一番感受

🔹白布蘑菇意🍝
舞茸、本菇、冬菇、牛肝菌松露忌廉汁煮意粉, 好creamy, 好香黑松露味, 加入咗舞茸、本菇、冬菇有咬口之餘, 令菇味更昇華👍

• 蔥油漬蠔