2024-09-21
睇到報導話依度做糖水promotion,一向中意食中式糖水,仲要係酒店喎,同朋友喺附近食完慶生飯就入嚟食埋甜品啦。我哋9.30左右入座,只剩得7款糖水同1款西式嘅,咁我哋好快就拍板要6款(冇叫紅豆沙)。甜品上枱都算快。食序如下:紅棗桂圓蓮子燉桃膠 - 紅棗「林」而偏結實,唔係㷛到溶爛,賣相ok,有口感。其他材料都有口感,甜度適中。$68,飲完感覺好清潤,推薦。桑寄生蓮子蛋(熱) - 桑寄生味道好香濃,蛋我留咗比壽星女。$48喺酒店食到,抵嘅。椰汁桃膠蓮子西米露 - 由於落单時太趕,冇留意此品喺凍,其實係冇詳細睇 menu,以為係椰奶什麼,所以入口時有啲突然嘅感覺。西米有啲分不開,唔痴埋一舊就更好。味道ok。$68相對唔太吸引。香芋椰汁紫米露 - 芋粒夠「林」又唔會太大粒,紫米有口感。$58性價比高,推薦。陳皮紅豆沙湯丸 - 可能已經食咗幾碗,30年陳皮係咩味已經食唔出,但粒芝麻湯丸嘅芝麻味未入口已芳香撲鼻。比多$10就有2粒湯丸,值呀。$88 有30年陳皮㷛,性價比都高嘅。擂沙湯丸 - 呢款甜品坊間已經少見,所以就算$48得3粒,我都會叫。唔係抵定唔抵了,係唔普及。味道正正常常,中規中
甜品上枱都算快。食序如下:
擂沙湯丸 - 呢款甜品坊間已經少見,所以就算$48得3粒,我都會叫。唔係抵定唔抵了,係唔普及。味道正正常常,中規中距。