2021-05-03
糯米包對我來講絕對是回憶 ⋯⋯係父親與我至愛嘅飲茶點心,可以唔食蝦餃,可以冇叉燒包,但一定一定要食糯米包。 後來只有一,兩間「美x」集團食肆有,但近幾年都已經冇做了。見到電視介紹呢間懷舊點心鋪,當中出現了我的至愛,馬上跑去外賣再與家人分享😚糯米包糯米飯與臘味粒比例好好,炒得香口入味,有花生,蝦米及蔥粒 ,絕對無敵 👍🏼👍🏼👍🏼乾蒸牛肉一向都喜歡乾蒸牛肉多過山竹牛肉,可能又是童年的情意結,因為兒時同父親母親一起飲茶的老店只有乾蒸牛肉,久而久之也漸漸愛上了,係回憶。蝦餃有筍尖,小小肥肉加上蝦,係懷舊味道嘅蝦餃,不是現今一般只係有蝦,冇其他嘢嘅蝦餃 😋燒賣紮實有咬口但同時也彈口,原因亦是因為燒賣裏面有肥豬肉,所以餡料不會乾,有油潤,令肉更滑溜,味道材料同樣豐富。菜苗餃同蝦餃一樣皮薄餡多,菜同蝦嘅份量各半,調味準確,好味道。流沙奶皇包非一般的流沙包,由於奶黃加上鹹蛋黃,流沙甜味中有天然鹹香味,沒有坊間的奶皇包咁死甜及肥膩,而且餡料飽滿,絕無偷工減料 😋講明呢度係間懷舊老店,不要期望窗明几淨,有高級餐具,美輪美奐的裝修或者米芝蓮級的招呼。由員工至大部份客,多是上了年紀的人,外賣期間見到其實員工好
糯米包
乾蒸牛肉
蝦餃
燒賣
菜苗餃
同蝦餃一樣皮薄餡多,菜同蝦嘅份量各半,調味準確,好味道。
流沙奶皇包
由員工至大部份客,多是上了年紀的人,外賣期間見到其實員工好禮貌,客客氣氣,D樓面姐姐見到老人家等位,會先俾張凳佢一邊坐一邊等,呢啲就係關愛。
店舖雖然細小,外賣堂食界限模糊,只要你肯問,樓面姐姐會回答你,每個外賣客人都會細心等候,唔會插隊,舊區小店嘅人情味道 👍🏼👍🏼