2024-10-21 1052 瀏覽
已經係第二次回購啦,成為去荃灣買必食清單!真係香港食過嘅糯米糍裏便最好食!之前已經評論過一次,佢嘅水準依然保持一樣!所以照po返啲評論出嚟// 糯米糍個皮超軟熟,咬落好彈牙。佢雖然唔算薄皮,但個皮係好好食、唔甜,同個餡嘅比例係相符,因為佢個餡非常豐富、毫不吝嗇,所以個皮相對厚番少少,就可以平衡返個甜度同膩感。全部味道嘅餡都有夾雜砂糖,咬落脆脆的,豐富口感。個人覺得佢厲害之處,係啲沙糖竟然唔會溶!擺咗超過12個小時先食都可以咁好食!啲砂糖完全冇溶,個皮依然保持乾爽、軟熟、彈牙真心大癲!試過好多糯米糍會出水,個皮都爛晒。。。一係就一咬啲皮太黏,漿住喺個嘴度。。。所以呢間真係My Best Mochi by Far!!!夠膽講全部餡都好好味,真係睇你個人鍾意咩味多啲。第二次回購每款兩舊// 開心果 $12近期開心果甜品係必食,甜度同Nuts香拿捏得非常好!// 榛子一開始以為係Nutella醬,點知切開同花生勁似,以為會失望,但竟然食落真係超香濃榛子味!!!// 芝麻甜甜嘅芝麻餡,正常發揮地好食!反而喺食法嘅次序上可以俾多啲意見,建議芝麻>榛子>開心果(即是開心果偏甜)
// 糯米糍

真心大癲!
所以呢間真係My Best Mochi by Far!!!

// 開心果 $12
近期開心果甜品係必食,甜度同Nuts香拿捏得非常好!

// 榛子

// 芝麻
甜甜嘅芝麻餡,正常發揮地好食!

開心果
榛子
芝麻
2024-10-17
30 分鐘 (堂食)
開心果
榛子