2023-12-25
老朋友約我食生日飯,揀咗MegaBox溜冰場旁邊這間日本居酒屋,雖然商場裏有不少高質餐廳,但人流不多,係約朋友傾偈食飯的好地方 我最喜愛的… 火炙左口魚邊 份量都幾多,這種刺身油脂比例非常高,配搭柚子醋和Wasabi可以解膩 串燒有買三送一優惠,這個是燒牛舌,肉質夠彈牙但唔會韌,醃得幾香 帆立貝串燒:食物裏的肉汁和鮮味,都保留得幾好 刺身拼盤:當天餐廳沒有海膽,所以轉左生蠔,生蠔都好大隻,味道 creamy 得來又有海水味,其他刺身都幾厚切,質素都唔錯燒茄子:香滑、多汁,非常好 串燒廣島蠔:燒得幾香,不過略嫌有少少乾甲羅燒:蟹膏份量非常多,勁香,搽麵包好正,再撈埋生雞蛋同埋蟹籽,真係冇得輸,如果可以比多兩塊麵包仲正軟殼蟹牛油果卷:幾好味,雖然唔算好驚喜,但份量誠意十足蕨餅:謝謝朋友和餐廳準備的生日驚喜,希望我們來年都健康平安,可以再食多啲好嘢
帆立貝串燒:食物裏的肉汁和鮮味,都保留得幾好
燒茄子:香滑、多汁,非常好
串燒廣島蠔:燒得幾香,不過略嫌有少少乾
軟殼蟹牛油果卷:幾好味,雖然唔算好驚喜,但份量誠意十足