2018-03-19
紅磡呢間金田家經常滿座, 今晚都唔例外。門口燈箱show曬8款唔同口味嘅拉麵, 等緊嘅同時我已經揀好啦等左一陣就有位, 坐低馬上剔好拉麵款式, 再按個人喜好揀埋麵嘅硬度, 多蔥少蔥, 追加配料 / 小食。我地一行2人, 點咗辛子黑蒜拉麵, 黑松露拉麵, 追加溏心蛋, 黑豚叉燒 & 粟米粒, 再加個男爵薯餅。(左)牛肉薯餅, (右)紫薯栗子薯餅平時食開快餐店顆粒分明乾脆結實嘅炸薯餅, 呢個薯餅好唔同!! 表面同樣酥脆, 但入面嘅薯蓉質感非常鬆軟, 輕輕咬一口就化開黑松露控注意啦!!!呢碗麵唔單止有一大舊黑松露醬喺中間, 濃郁起泡嘅豬骨湯底之中仲加咗黑松露油, 食落真係啖啖都充滿黑松露嘅獨特香氣。麵條我唔鐘意太腍, 揀普通硬度就啱啱好。黑豚叉燒薄身, 食落極之軟腍, 口感一流。當我以為佢只係普通一個加咗黑蒜油嘅拉麵, 竟然有驚喜!!! 原來成碗麵中間一大堆純白色京蔥, 先係最吸引人之處!!! 新鮮生京蔥咬落有少少水份, 微甜爽口, 估唔到同拉麵一齊食可以咁夾
(左)牛肉薯餅, (右)紫薯栗子薯餅