2022-02-08
📍Diff. Cafe - #YFF荃灣-呢日同朋友經過荃灣呢條良心小店雲集既食街搵食😋適逢tea time 見到呢間純白主題既cafe環境好似幾舒服 就入咗去坐下chill下食個靚tea ٩(๑❛ᴗ❛๑)۶-💡鄉村風味Pizza ($133)呢個pizza比較接近真正既意式pizza 因為佢餅底真係好薄好脆 同我之前係意大利旅行食到既口感幾似 😛Pizza用左茄汁做底 餡料有煙鴨胸 雞肉 車厘茄 同埋 洋蔥🍕加埋香濃既芝士 整體食落甜甜地幾開胃 (・∀・) 不過略嫌份量唔算大 同朋友share搞到要爭食 食完有啲到喉唔到肺😢跟餐仲可以揀湯或者沙律 今次我地揀左salad🥗 最特別係個dressing係士多啤梨汁 出面好少見🤩 成件事好清新!-💡炸魚薯條 ($58)超級有驚喜既fish n chips 🐟🍟 朋友話係佢食過最好食既 話仲好味過係英國食到嗰啲🤣 (係咪因為英國野食太劣😛)炸魚外脆內嫩 魚肉完全唔乾 新鮮炸起既炸物真係世界級‼️炸漿好薄 咬落去唔會食到成口粉 而且趁熱食既話完全唔笠油 口感好酥脆 炸漿應該係加咗啤酒調配既 但完全唔會有酒既苦味 點埋他他醬輕輕調個味簡單一流😚至
呢日同朋友經過荃灣呢條良心小店雲集既食街搵食😋
💡鄉村風味Pizza ($133)
💡炸魚薯條 ($58)
炸魚外脆內嫩 魚肉完全唔乾 新鮮炸起既炸物真係世界級‼️
至於魚肉就幾厚肉下 炸過既魚肉嫩滑得黎又唔會炸唔熟 火候控制得幾好 整體幾高質 呢個價錢食到真係幾抵下(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
💡Latte (跟餐 +$20)
💡Mocha ($39)
兩杯拉花都好靚 靚到吸引我影左好耐相唔捨得飲住🤪
Mocha開頭飲覺得咖啡味較重 唔似好似朱古力咖啡🧐
飲飲下發覺原來個底有好多朱古力 我因為唔捨得個拉花所以冇搞勻就飲🤣 搞勻咗之後可可粉即刻濃咗好多 兩者味道平衡得幾好 而且又唔會太甜 絕對係一杯合格既mocha☕️🍫