2021-09-24 589 瀏覽
大角咀一帶嘅食肆真係多不勝數,最近就開設咗一間素食西餐,名叫素菲亞Sofia。雖然舖頭唔算大,但仍有足夠座位,而且都尚算寬敞。午市時段嘅套餐已經包埋飲品,價錢仲非常相宜,另外仲可以按個人喜好自由追加餐湯、沙律、小食同甜品。既然咁抵,我就決定加$15要晒餐湯及沙律。蕃茄湯味道香濃,飲得出啖啖的茄蓉,酸酸哋非常開胃。沙律係沙律雜菜,仲有蕃茄,淋上芝麻醬味道非常夾。叫咗一份小食同朋友開心share,揀咗咖喱角,素咖喱角入面主要係薯仔同豆蓉,其實冇肉成份嘅咖喱角我覺得仲好食。素鰻魚乾炒意粉賣相都已經吸引,目測嘅時候真係唔察覺鰻魚係素食,雖然食落口感始終同真正鰻魚有點差距,但其實味道只係各有特色,加上意粉非常彈牙,我覺得呢個鰻魚炒意粉比平時食開嘅更優勝。吉列素咖喱豬扒漢堡像真度都好高,呢個價錢來講絕對係抵食!薯條份量一啲都唔少,而且佢係新鮮炸起,每條都外脆內軟。而漢堡層次分明,份量十足,素豬扒味道一啲都唔遜色,而且因為佢冇肉類嘅脂肪,所以食起上嚟冇咁油膩。我哋仲轉埋特飲,荔枝青檸梳打($24)味道清新,亦唔會過甜,而Sofia自製水果茶($20)入面有蘋果、荔枝、橙、菠蘿,再配以茉莉花茶,啖啖都
雖然舖頭唔算大,但仍有足夠座位,而且都尚算寬敞。
既然咁抵,我就決定加$15要晒餐湯及沙律
餐湯及沙律
蕃茄湯味道香濃,飲得出啖啖的茄蓉,酸酸哋非常開胃。
蕃茄湯
沙律係沙律雜菜,仲有蕃茄,淋上芝麻醬味道非常夾。
沙律
咖喱角
素鰻魚乾炒意粉
吉列素咖喱豬扒漢堡像真度都好高,呢個價錢來講絕對係抵食!
吉列素咖喱豬扒漢堡
薯條份量一啲都唔少,而且佢係新鮮炸起,每條都外脆內軟。
吉列素咖喱豬扒漢堡
我哋仲轉埋特飲,荔枝青檸梳打($24)味道清新,亦唔會過甜,而Sofia自製水果茶($20)入面有蘋果、荔枝、橙、菠蘿,再配以茉莉花茶,啖啖都有清香撲鼻嘅味道。
午餐
素鰻魚乾炒意粉